V Táboře vystavují šaty Věry Ferbasové, parfém Adiny Mandlové i špacírku Vlasty Buriana

5. únor 2019 07:40

Řadu osobních věcí z pozůstalosti takových hereček, jakými byly Lída Baarová, Adina Mandlová nebo Nataša Gollová, a dalších umělců, kteří působili především v období první republiky, představuje výstava Hvězdy stříbrného plátna.

V Galerii 140 v Táboře expozice návštěvníky provede zlatým věkem československé kinematografie.

„V té době vznikla řada skvělých filmů a i plakáty k nim jsou vlastně umělecká díla. Máme tu originály plakátů i reprinty a jsou to opravdu krásné kousky,“ upozorňuje vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu v Táboře Martina Suchá.

Návštěvníci si mohou prohlédnout dobové plakáty k filmům Kristián, Eva tropí hlouposti, Baron Prášil, Ať žije nebožtík, Noční motýl, Hotel Modrá hvězda nebo Ducháček to zařídí. „To jsou všechno filmy, které jsou oblíbené dodnes,“ dodává Martina Suchá.

Tichý protest studentů v Budějovicích i pohřeb Jana Palacha ukazuje nová výstava fotografií

Lidé při pohřbu Jana Palacha, 25. ledna 1969

Lidé po celé zemi si připomínají 50 let od sebeupálení Jana Palacha. Památku mladého vysokoškolského studenta uctívá i nová fotografická výstava v českobudějovické Galerii Nahoře.

V další místnosti jsou k vidění šaty, například konkrétní oblečení Adiny Mandlové. „Sako, kabelka, boty, kloboučky, dokonce i parfém značky Dior. Jsou to opravdu originály z pozůstalosti Adiny Mandlové,“ říká Martina Suchá.

Další vystavované společenské oblečení včetně doplňků patřilo například Věře Ferbasové, Vlastovi Burianovi nebo Oldřichu Novému.

Návštěvníci výstavy Hvězdy stříbrného plátna mohou v Galerii 140 vyplnit i vědomostní test, za správné odpovědi získají odměnu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související