Do známých scén filmu Byl jednou jeden král zavede výstava v Českém Krumlově

18. listopad 2018 08:55

Komnatu princezny Drahomíry nebo sladkou hostinu nabízí výstava Sůl nad zlato, aneb dá se vařit bez soli? Expozice Klášterů Český Krumlov je z velké části věnovaná rekvizitám i jednotlivým scénám ze známé pohádky Byl jednou jeden král.

Součástí výstavy jsou například původní kostýmy, které patří na seznam kulturních památek, ale návštěvníci se dozvědí i něco o historii soli a jejím používání.

Část expozice představuje velkou kuchyň. „Film se odehrával víceméně kolem vaření, takže tady je ukázka toho, co ve filmové kuchyni bylo. Zároveň si tu člověk třeba může najít svůj vlastní recept na lívance,“ říká vedoucí provozu Klášterů Český Krumlov Kateřina Slavíková.

Dále je k vidění stůl s bohatou hostinou, které vévodí kynuté těsto. „To těsto není samozřejmě těstem, ale je to nabarvená montážní pěna. Tím se dostáváme k té nejslavnější scéně z filmu Byl jednou jeden král, kdy Jan Werich a Vlasta Burian spolu vaří, protože přece bez soli se vařit dá, jak si oba naivně myslí,“ dodává vedoucí programu Klášterů Český Krumlov Ivo Janoušek.

Areál tří klášterů v Krumlově zachránili, teď to ale město stojí miliony ročně

Historický komplex tří klášterů v Českém Krumlově se podařilo zachránit díky dotaci ve výši kolem 300 milionů

Historický komplex tří klášterů - minoritského, kláštera klarisek a kláštera bekyň, prakticky třetina starého města, to je bývalý minoritský klášter v Českém Krumlově. Areál má za sebou zmrtvýchvstání za stovky milionů, první úspěchy, prestižní cenu Presta, cenu pro objev roku, ale také první několikamilionovou ztrátu.

V další místnosti dali autoři výstavy lidem možnost vyzkoušet si filmové kostýmy nebo šperky princezny Drahomíry. „Především je zde kopie kostýmu Marušky a to je krásné v tom, že máme kopie jak pro velkou Marušku, tak pro malé Marušky, které ještě do toho velkého kostýmu nedorostly. Potom je tu kostým například jednoho z princů,“ ukazuje Kateřina Slavíková.

Nechybí ani úplně původní kostýmy, které byly použité při natáčení pohádky. „Jedná se o kostýmy, které nosily hlavní postavy. Ty jsou kulturním dědictvím a máme je vystavené ve vitrínách na chodbě,“ upřesňuje Kateřina Slavíková.

Kromě samotného filmu se výstava věnuje i soli jako takové. „Návštěvníci se dozvědí, nejen jak sůl vzniká a jaká je její historie pro tento region, ale i jak se vlastně se solí dá vařit nebo jestli opravdu lze vařit bez soli,“ doplňuje Ivo Janoušek.

Výstava Sůl nad zlato, aneb dá se vařit bez soli? potrvá v Klášterech Český Krumlov do konce dubna 2019.

Spustit audio

Související