Do Jindřichova Hradce se vrátila socha plukovníka Švece. Vytiskli ji na 3D tiskárně

31. říjen 2018 10:15

U příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa se do Jindřichova Hradec vrátila socha plukovníka Švece. Ten se proslavil jako legionář v bitvě u Zborova.

Josef Jiří Švec se narodil se ve vesnici Čenkov u Třeště. Největší slávu si získal jako velitel osmé roty 1. střeleckého pluku. V červnu 1917 úspěšně bojoval se svou rotou v bitvě u Zborova.

Po této legendární vítězné bitvě byl za hrdinství povýšen na poručíka a jmenován velitelem třetího praporu 1. pluku. V srpnu 1918 byl povýšen na plukovníka a v polovině října se stal nejen velitelem pluku, ale i celé 1. divize.

Poté, co mu 24. října 1918 ve stanici Aksakovo-Belebej jeho podřízení pod vlivem komunistického agitátora Jana Vodičky vypověděli poslušnost a odmítli splnit rozkaz vytlačit přesilu bolševiků z linie Buzuluk- Bugulma, spáchal ve tři hodiny ráno 25. října 1918 sebevraždu.

Plukovníka Švece připomíná po celém Česku řada památníků. K udržování tradice získal československý pěší pluk 29, který se nacházel v Jindřichově Hradci, čestný název „Plukovníka Josefa Jiřího Švece.“

Nová socha v Jindřichově Hradci bude kopií té, která stávala před Švecovými kasárny. Budovy dnes slouží jako vysokoškolské koleje.

Autorem původní sochy, která stála až do druhé světové války a za protektorátu byla stržena, byl Otto Birma, který pod plukovníkem Švece u Zborova sloužil.

V Muzeu Jindřichohradecka se dochovaly dva sádrové návrhy, jeden v tmavém provedení a druhý v cihlovém provedení. Město podle nich nechalo vyrobit 3D tiskem kopii sochy v životní velikosti.

Radnice ji chtěla postavit na původní místo, ale tam se dnes nachází busta Bedřicha Smetany. Nakonec sochu odhalili před vchodem do vysokoškolských kolejí, de facto v areálu bývalých kasáren a ne před jejich branou.

Spustit audio

Související