Sýrová roláda

Rolovat nemusíte jenom plát masa, zkuste připravit roládu ze sýra. Stačí pár suroviny a máte zajímavou chuťovku pro návštěvy. Recept nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • 100 až 150 gramů sýra
  • plátky šunky
  • pomazánkové máslo
  • pažitka

Sýr vložte do mikrotenového sáčku, dobře zavažte a nechte v kastrůlku s vroucí vodou změknout.

Mezitím na plátky šunky rozetřete pomazánkové máslo. Na jeden kraj másla pak položte svazeček pažitky, který bude v roládě na řezu zajímavou ozdobou.

Připravte si váleček na těsto a alobal na zatočení rolády.

Když je sýr docela rozpuštěný (lze snadno promáčknout), vyjměte ho ze sáčku, namočeným válečkem rozmáčkněte a rozválejte na stejnoměrný plát. Je třeba pracovat rychle, protože sýr tuhne pod rukama.

Ideální je rozválet sýr na tak široký plát, jako jsou dva, nebo tři plátky připravené šunky. Ty na sýr položte a vše sviňte do rolády. Položte na alobal a váleček do něj zatočte. Na konci ruličku stočte (jako bonbónek) a zlehka z obou stran stočené konce zatlačte dovnitř. Tím se celá roláda zpevní.

Takto zatočené rolády nechte v chladu dobře vystydnout. Z alobalu je pak snadno vybalíte. Ostrým nožem krájejte na stejnoměrné řezy.

Mohlo by vás zajímat