Indický dhal
Recept na pikantní jídlo, díky kterému dostanete do jídelníčku více luštěnin, si ze svého ozdravného pobytu na Srí Lance přivezla českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Připravte si jednoduchý indický dhal z červené čočky.
- červená čočka
- olej
- zeleninový vývar
- cibule
- česnek
- kurkuma
- směs koření garam masala
- chilli
- zázvor
- rajčatová passata
- případně čerstvé bylinky
Červenou čočku není třeba předem namáčet, stačí ji jen propláchnout.
Na oleji orestujte cibuli, česnek, zázvor a ke konci i koření, aby se rozvonělo. Zalijte hrnkem vody a přidejte rajčatovou passatu. Promíchejte.
Přisypte propláchnutou čočku. Občas promíchejte a přilévejte vodu dle potřeby. Vařte 15 až 20 minut. Poté ochutnejte, případně přidejte koření, osolte a opepřete.
Je možné použít tyčový mixér a část dhalu rozmixovat. Je ale dobré, když v pokrmu zůstanou i celá zrnka.
Tradičně se dhal podává s plackami chapati, ale skvělý je i s rýží. Můžete servírovat třeba také s tmavým pečivem, bramborami a podobně.
Související
-
Monika Brýdová odletěla za teplem a vyzkoušela očistnou kúru na Srí Lance
Jeden ze svých snů si splnila kreativní publicistka Monika Brýdová. „Já jich mám mnoho, protože říkám, že člověk musí být vždy připraven plnit si sny a musí mít do zásoby.“
-
Cuketové špagety carbonara
Tip na využití cuket přinesla do pořadu Dámská jízda Monika Brýdová. Upravuje je na způsob italských špaget. Jídlo je bezlepkové a velmi dobře stravitelné, ideální na léto.
-
Makovo-jableční šneci a nepečená kokosová srdíčka
O dva recepty na sladké dezerty se v pořadu Dámská jízda podělila kreativní publicistka Monika Brýdová. Vyzkoušejte její šneky z listového těsta a nepečená srdíčka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka