Perníčky podle Moniky Brýdové

Své dva osvědčené recepty na vánoční, ale třeba i velikonoční, perníčky nabízí českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová, která je pravidelným hostem magazínu Dámská jízda. Jedny perníčky potřebují dva týdny na rozležení, druhé jsou hned měkké.

Perníčky klasické

Ingredience
  • 400 gramů hladké mouky
  • 75 gramů másla, nebo Hery
  • 2 vejce
  • 140 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaa

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud chcete perníčky světlejší, nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe vynikne bílková poleva…

Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.

Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení.

Perníčky ihned měkké

Ingredience
  • 500 gramů hladké mouky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 5 lžic medu
  • 100 gramů másla, nebo Hery
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 kávové lžičky koření do perníku
  • 1 lžička sody
  • 1/4 prášku do perníku

Postup při zpracování těsta je stejný jako u předchozího receptu.

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme 8 až 10 minut při 160°C. Po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.

Tyto perníčky není třeba nechávat uležet, jsou hned po upečení vláčné a měkké.

Bílková poleva

Ingredience
  • 1 bílek
  • 140 gramů moučkového cukru
  • 1 malá lžička solamylu
  • pár kapek citronové šťávy

Moučkový cukr prosijeme přes jemné síto. Přidáme bílek, solamyl a citronovou šťávu, kterou také kápneme přes sítko, aby do krému nespadla dužina nebo pecička.

Dobře ušleháme, já používám mixér. Perníčky zdobím pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnu malou špičku.

Související