Kapr v houbové remuládě
K podzimu patří výlovy, a tak se určitě hodí připravit nějaké dobré rybí jídlo. Kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, nabízí svůj recept na kapra v houbové remuládě.
- 800 gramů kapra
- 250 gramů majonézy
- 350 gramů nakládaných kyselých hub
- menší cibule
- sůl
- citronová šťáva
- olej
Záleží jenom na vás, zda bude remuláda spíše majonézová, nebo převládnou houby. Já osobně výrazný nálev z hub zašlehám do majonézy a přidám i několik jemně posekaných hub, případně cibulku a další zeleninu, je-li součástí zavařených hub. Ostatní houby pak nechám na samotné ozdobení pokrmu.
Filety z kapra osolte a nechte hodinku proležet. Potom maso osušte papírovou utěrkou a zprudka opečte na oleji, nebo potřete olejem a pečte na grilu. Stačí poměrně krátká úprava.
Ještě teplé maso pokapejte citronovou šťávou, nebo octem a po chvíli, až vychladne, ho vložte do připravené remulády. Dělám to zpravidla tak, že nechám kůži z filetu navrch, aby zůstala čistá, a celý spodek ryby leží v remuládě. Takto upravenou rybu nechte do druhého dne dobře zakrytou proležet v lednici.
Podávejte na listech salátu s opečenými toasty, dozdobte malým rajčátkem a houbami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.