Škvarkové pagáčky, originální slané pečivo z Valašska

Starodávný recept z Valašska prozradil Petr Stupka posluchačům Kuchařského čarování. Jedná se o škvarkové placky, kterým se na Moravě říká pagáčky. Jejich příprava zabere dvě až tři hodiny.

Suroviny:
150 gramů hladké pšeničné mouky
120 gramů pohankové mouky
lžička soli a lžička cukru
půl lžičky prášku do pečiva
1 vejce
lžíce octa
50 lžíce vepřového sádla
120 gramů pokrájených škvarků
200 gramů zakysané smetany
100 gramů másla
sůl, kmín a semínka na posypání

Všechny suroviny kromě másla, vejce a semínek dejte do větší misky a důkladně promíchejte.

Poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Následně ho opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením.

Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.

Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.

autor: Petr Stupka

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.