Škvarkové pagáčky, originální slané pečivo z Valašska
Starodávný recept z Valašska prozradil Petr Stupka posluchačům Kuchařského čarování. Jedná se o škvarkové placky, kterým se na Moravě říká pagáčky. Jejich příprava zabere dvě až tři hodiny.
Suroviny:
150 gramů hladké pšeničné mouky
120 gramů pohankové mouky
lžička soli a lžička cukru
půl lžičky prášku do pečiva
1 vejce
lžíce octa
50 lžíce vepřového sádla
120 gramů pokrájených škvarků
200 gramů zakysané smetany
100 gramů másla
sůl, kmín a semínka na posypání
Všechny suroviny kromě másla, vejce a semínek dejte do větší misky a důkladně promíchejte.
Poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Následně ho opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením.
Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.
Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.