Nina Simone byla úžasná, nezapomenutelná zpěvačka, ale utíkala před zákonem

17. únor 2023

Zakrátko uplyne devadesát let od narození mimořádné zpěvačky i klavíristky Niny Simone, která přišla na svět jako Eunice Kathleen Waymon 21. února roku 1933 v Tryonu v Severní Karolíně. Její otec pracoval jako holič a také jako bavič, matka byla metodistická kazatelka.

Někdy ve čtyřech letech začala Nina Simone hrát na klavír. A bylo jí pouhých dvanáct, když předvedla svůj recitál. Během tohoto vystoupení byli její rodiče, kteří seděli v první řadě, nuceni se přesunout do zadních řad, aby uvolnili místo bělochům. Nina vzpomínala, že odmítla hrát, dokud její rodiče nebyli přesazeni zpět dopředu.

Tento incident přispěl k jejímu pozdějšímu zapojení do hnutí za občanská práva. Nina Simone měla často v životě pocit, že je obětí rasových předsudků.

Svůj pseudonym si Nina Simone dala v devatenácti letech, aby skryla svá veřejná vstoupení před matkou, která jazz považovala za ďábelskou hudbu. Nina jí vymyslel kamarád a Simone si vybrala podle slavné francouzské herečky Simone Signoret.

Tato fenomenální zpěvačka a pianistka ve svém projevu působivě kombinovala jazz s klasickou hudbou. Oblíbenou písničkou mladé Niny Simone byla I Loves You Porgy z opery George a Iry Gershwinových Porgy a Bess. Zpívala ji v jazzových klubech a natočila ji též na malou desku, a byl to vlastně jediný její větší americký hit.

Čtěte také

Potom, ještě v padesátých letech, jí vyšlo výborné album Little Girl Blue. A to obsahuje song, který se mnohem později stal ve Velké Británii hitem s hravým animovaným videoklipem: My Baby Just Cares For Me.

Nina Simone svým kontraaltem, unikátní barvou hlasu obepínala velmi rozmanitý repertoár, ale nejlépe se cítila v bluesových či jazzových baladách, do nichž mohla vložit ze sebe mnoho niterného, často i bolestně procítěného, jako třeba ve známých písních Feeling Good nebo Put A Spell On You.

Život Niny Simon nebyl totiž vůbec snadný a šťastný. Její druhý manžel, detektiv newyorské policie, ji fyzicky i psychicky týral. V sedmdesátých letech na ni byl vydán zatykač za neplacení daní a Nina Simone uprchla na Barbados, kde měla dlouhý románek s tamním předsedou vlády. Potom žila v Libérii, Anglii, Holandsku a ve Francii, kde v dubnu roku 2003, tedy před dvaceti roky, ve věku 70 let zemřela na rakovinu.

Kromě písní Niny Simone zazní v půlhodince V náladě swingu, potažmo jazzu také vzpomínka na jazzmana s přezdívkou Mr. Clarinet neboli famózního klarinetistu Buddyho DeFranca, kterého měl velmi rád český legendární swingař Ferdinand Havlík. Stane se tak u příležitosti stého výročí jeho narození.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související