Ze Sicílie až do swingových výšin a osmdesátka žijící legendy jazzového vibrafonu Garyho Burtona

20. leden 2023

Tenorsaxofonista Vido Musso, od jehož narození letos v lednu uplynulo 110 let, patřil k vyhledávaným muzikantům zlaté swingové éry. Vido William Musso pocházel z Carini na Sicílii, odkud v sedmi letech zamířil s rodiči do Ameriky. Nejprve to zkoušel s klarinetem, ale pak se stal jeho hlavním nástroj tenorsaxofon.

Jako muzikant byl Vido Musso nejvíce vnímán ve spojení s orchestrem Stana Kentona, na jehož důležitých nahrávkách a albech se podílel, ale hrál i s prvotřídními a slavnými bandy Harryho Jamese, Tommyho Dorseyho, Genea Krupy i Bennyho Goodmana.

Vedle toho už od konce třicátých let vedl s přestávkami vlastní orchestry či menší kapely a v padesátých letech se snažil zapůsobit na mladou posluchačskou obec. Malý důkaz poskytneme.

Gary Burton

Na 23. ledna připadají osmdesátiny nejproslulejšího jazzového vibrafonisty současnosti Garyho Burtona, jehož hráčská technika silně ovlivnila mnoho hudebníků a ukázala široké možnosti vibrafonu.

Gary Burton přišel na svět v Andersonu v Indianě a jeho rodiče ho v hudbě povzbuzovali poté, co jako dítě viděl na koncertě marimbu a hlavně slyšel zvuk tohoto bicího nástroje. Aktivně se potkal už od začátku 60. let s jazzovými velikány jako bubeníkem Joem Morellem, saxofonistou Stanem Getzem, kytaristou Chetem Atkinsem nebo pianistou Chickem Coreou.

Gary Burton studoval na Berklee College of Music a na této bostonské škole, která přivítala v minulosti i české špičkové muzikanty jako Emila Viklického nebo Martina Kratochvíla, působil později více než tři desetiletí jako učitel i jako její viceprezident.

Během své kariéry byl vibrafonista a autor Gary Burton nominován na více než tucet cen Grammy a získal jich sedm. K osmdesátinám mistra jazzového vibrafonu Garyho Burtona vám po rozhlasových vlnách pošleme jeho společnou nahrávku z Paříže z roku 1969 s mnohem mladší legendou swingujících housliček Stéphanem Grappellim. Bude to skladba legendárního kytaristy Django Reinhardta Daphné.

Les Brown

Les Brown, to je jméno, které v dějinách swingu opravdu leccos znamená. Tento saxofonista a klarinetista vedl orchestr, který patřil ve čtyřicátých a padesátých letech k absolutní špičce a dočkal se i nemalých komerčních úspěchů.

V jeho šlépějích se vydal i jeho syn Les Brown Junior. I když nedosáhl takové proslulosti jako jeho otec, jeho jméno rozhodně nezapadlo. Les Brown mladší byl velmi dobrý bubeník a v mládí se věnoval spíše rokenrolu než swingu. Také se uplatnil jako herec a hrál v řadě televizních seriálů i filmů.

Les Brown Jr. také působil v orchestru svého otce a po jeho smrti v roce 2001 jej vedl na plný úvazek. Zemřel na rakovinu 9. ledna ve věku 82 let. A umění Lese Browna mladšího vám naznačíme dvěma nahrávkami.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související