„Mezek“ Bradford nechtěl hrát druhé housle. Funky saxofonista Maceo Parker má v Česku mnoho příznivců

10. únor 2023

Na svatého Valentýna, tedy 14. února, spatřil v Montgomery v Alabamě v roce 1893 světlo světa Perry Bradford, černošský pianista, skladatel, textař a showman. Kvůli své tvrdohlavosti dostal přezdívku Mule, Mezek.

Perry Bradford vyrostl v Atlantě, kam se jeho rodina přestěhovala, když mu bylo šest. Už ve třinácti letech se objevoval v hudebních představeních, v šestnácti hrál v Chicagu jako sólový pianista a v následujícím roce navštívil New York.

Díky rozsáhlým zkušenostem s putovními představeními a divadelními společnostmi se dostal k afroamerickým lidovým písním. Snažil se zbořit zdi rasových předsudků, které bránily černošským interpretům nahrávat.

Před Bradfordem se černošští umělci prosazovali stylem, který byl velmi podobný stylu tanečních orchestrů s bělošskými muzikanty. V jejich nahrávkách nebyly téměř žádné stopy po černošském hudebním výrazu. Bradford vytrval v úsilí, aby si nahrávací průmysl více vážil nahrávek černošských umělců ve stylu jejich vlastní kultury.

Čtěte také

Působení Perryho Bradforda coby pianisty a kapelníka je vymezeno především 20. léty minulého století. Po velkých hospodářských obtížích nejenom Ameriky se na něj pozvolna zapomínalo, ale jeho jméno bylo vyneseno do popředí zájmu v 50. letech, kdy z jeho songu Keep A-Knockin' udělal rokenrolový hit nespoutaný zpěvák a pianista Little Richard.

V pořadu ale zazní stařičká nahrávka skladby Perryho Bradforda a jeho kapely Original Jazz Hounds – I Ain't Gonna Play No Second Fiddle, Nebudu hrát druhé housle.

V půlhodince V náladě swingu, potažmo jazzu také připomene sto let od narození pozoruhodného bělošského swingového pianisty a také autora i pedagoga Mela Powella a osmdesáté narozeniny zřejmě nejlepšího funky saxofonisty současnosti Maceo Parkera, který od 90. let absolvoval v Česku mnoho koncertů a má tady početnou obec příznivců.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související