Buďte šťastní o Třech králích i při poslechu nahrávek fenomenálního trumpetisty s výraznými brýlemi a baretem

6. leden 2023

K tomu, abyste byli šťastní, vás na úvod první letošní swingové a jazzové nálady vyzve swingovka Get Happy! v podání orchestru Bennyho Goodmana. Tato slavná skladba s velmi přívětivým názvem, hudbou Harolda Arlena a ve zpívané podobě s textem Teda Koehlera, který má náboženské jádro a všeobjímající optimistické poselství (Zapomeňte na své starosti a buďte šťastní! Zpívejte Hallelujah!), také pořad v moci Franka Sinatry završí.

Mezitím si všimneme odchodu skvělého jazzového vibrafonisty a průkopníka elektrické formy tohoto nástroje. Nosil baret, vskutku výrazné brýle, na mnohých fotografiích se šibalsky usmíval a hrál na trubku se zahnutým korpusem.

Zřejmě jste za touto výběrovou charakteristikou ihned poznali jednu z nejdůležitějších osobností jazzové historie – Johna Birkse Gillespieho, zvaného Dizzy, excelentního trumpetistu, kapelníka, zpěváka i autora, propagátora bebopu i moderního jazzu.

Čtěte také

Na pódiu i mimo něj uměl Dizzy lidi bavit nejenom muzikou, ale také nespoutaným klaunstvím a recesními kousky. Zanechal nám však řadu výjimečných nahrávek a jeho smrt právě 6. ledna před třiceti roky znamenala bolestný odchod jedné velké jazzové legendy. Výročí připomeneme dvěma nahrávkami Dizzyho Gillespieho, včetně předělávky známého spirituálu Swing Low Sweet Cadillac.

Nelze také pominout, že 6. ledna je slavnost Zjevení Páně, tedy lidově Tří králů, finále vánočního času. A právě v těchto dnech se vznáší i nad hlavami českých koledníků popěvek začínající slovy: „My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám.“

Bezpochyby nejznámější anglosaskou tříkrálovou koledou je We Three Kings Of Orient Are, My jsme tři králové od Východu. A ta zazní v instrumentální verzi flétnisty Paula Horna, pětkrát nominovaného na cenu Grammy a pionýra new age music, ale také v podání slavné vokální skupiny Four Aces.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.