Nové album Swing Bandu Tábor – od Lásky z bazénu až k Radosti z úlovku

13. leden 2023

Radost z úlovku, tak se jmenuje nové album velmi dobrého Swing Bandu Tábor vedeného Jakubem Valešem. V půlhodinové náladě swingu, potažmo jazzu vám ho i s kapelníkem více představíme.

Shrňme, že Swing Band Tábor vznikl v roce 1986 z původního barokního nonetu Jihočeský žesťový soubor pod vedením trumpetisty Zdeňka Práška a vyvíjel se přes dechovku s názvem Baťova kapela až k bigbandu směrem ke swingu.

Zpívající trombonista i nápaditý aranžér Jakub Valeš převzal vedení tohoto orchestru po Jiřím Chlumeckém. Rozšířil soubor na pět saxofonů, čtyři trumpety, čtyři trombony, piano, kytaru, baskytaru, bicí se třemi zpěváky, respektive dvěma zpěvačkami.

Čtěte také

Stylový záběr bandu byl rozmanitý, ovšem hlavně zásluhou Jakuba Valeše stále více mířil ke swingu. Před zhruba sedmi roky vyšlo Swing Bandu Tábor druhé cédéčko, které zaujme už svým obalem a názvem Do pyžam!, ale rovněž jednotlivými skladbami, jak vlastními, tak převzatými v pozoruhodných úpravách. Jejich svorníkem jsou slovesně hravé texty Petra Bíny.

Nové album Radost z úlovku je výsledkem úsilí Swing Bandu Tábor svou autorskou identitu ještě více upevnit. S výjimkou tří převzatých skladeb jsou všechny ostatní dílem členů orchestru, tedy hlavně kapelníka a zpívajícího trombonisty Jakuba Valeše a pianisty Josefa Čechtického, a samozřejmě již dvorního textaře táborské kapely Petra Bíny. K tomu Jakub Valeš podotýká: „Jednotlivé písně jsme si otestovali na koncertech, a tak když jsme šli do studia, už jsme věděli, jak na ně budou naši fanoušci reagovat.“

Swing Band Tábor, který právě v lednu před třemi roky koncertoval ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, vás může potěšit se zpěvačkami Petrou Bártovou a Renatou Touskovou i zpěvákem Matějem Zelenkou třeba Láskou z bazénu, Otužilou (to je česká verze hitu Rihanny Umbrella) nebo titulní Radostí z úlovku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.