Před koncem roku s různě pojatým silvestrem v písničkách, ale i vzpomínkou na zpěvačku Jarmilu Veselou

30. prosinec 2022

Na začátku pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu už přeběhneme do nového roku. Druhého ledna se naplní devadesát let od narození výborné, a to i swingové, zpěvačky Jarmily Veselé

Skvělá vokalistka i flétnistka Jarmila Veselá, dívčím jménem Slabá, se narodila v bývalé Jugoslávii, v Sušaku, v rodině skladatele, dirigenta i rozhlasového pracovníka. Ve čtrnácti zamířila do Československa. Na brněnské konzervatoři studovala flétnu a stala se členkou Symfonického orchestru Brněnského kraje.

Ze zdravotních důvodů musela, na profesionální úrovni, flétnu opustit, avšak bezesporu vynikla jako zpěvačka. Už jako konzervatoristka účinkovala coby zpěvačka v pořadech brněnského rozhlasového studia a zpěvu se začala učit víceméně ze záliby.

Přes rozhlas vedla cesta Jarmily Slabé k orchestru Gustava Broma, jehož se stala kmenovou zpěvačkou. A bylo to – už pod jménem Jarmila Veselá – velmi úspěšné zhruba sedmileté angažmá naplněné koncerty, rozhlasovými i televizními pořady a také úspěšnými písničkami, včetně duetu s Gustavem Bromem Kdo to ví, kdo ví.

Čtěte také

Po odchodu od Gustava Broma vystupovala Jarmila Veselá s různými orchestry, včetně Vlachova. Vytvořila vokální role ve filmech Limonádový Joe, Hvězda jede na jih nebo Ledoví muži a absolvovala i řadu západoevropských zájezdů zejména v šedesátých a sedmdesátých let.

Byla to opravdu výborná zpěvačka. Odborník na pěvecký projev doktor Leo Jehne o ní napsal: „Vrátila naší taneční písničce opět swing, dravost a výrazné frázování, čímž navázala na průkopnickou práci Inky Zemánkové.“ A důkaz vám podáme třemi písničkami Goodbye Lollipops, Hello Lipstick, Harfy v nebi od Josefa Kainara a dřívějším šlágrem Jiřiny Salačové Říkej mi to, prosím, potichoučku.

Do starého roku se vrátíme v různých pojetích silvestrovské nálady s před válkou populárním „Kašpárkem“ Vojtou Mertem a Janem Burianem, ale také zaostříme pozornost na velice oblíbený jazzový standard What Are You Doing New Year's  Eve? (Co budeš dělat na silvestra?) slavného autora Franka Loessera i v podání britské hvězdy Roda Stewarta a Elly Fitzgerald.

A tečka bude náležitá: Auld Lang Syne, Valčík na rozloučenou, v podání orchestru Glenna Millera.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.