Nicnedělání se lekl. A tak si písničkář Jan Burian po sedmdesátce znovu zaplnil diář, píše fejetony, natáčí podcast

14. srpen 2023

Jan Burian je český písničkář, básník, spisovatel, publicista a také průvodce. Jednou z jeho životních rolí je totiž „průvodcování“ po severských zemích. Stále se mu věnuje, tak jako i ostatním svým činnostem, a to už oslavil sedmdesátku.

„Ty sedmdesáté narozeniny v roce 2022 pro mě byly dost drastické. Tou dobou jsem totiž napsal všechno, co jsem měl, vydal jsem všechno, co jsem potřeboval, napsal jsem i paměti, knížku o tatínkovi, knížku o mamince, vydal jsem všechny texty a říkal jsem si: Mám hotovo, no a co teď?“ přiznává.

Jan Burian říká, že to bylo, jako když dlouho stavíte dům, pak ho máte dokončený, vybavíte ho nábytkem... a jste v něm sami. „Říkal jsem si: Dobře, jsem v důchodu, tak si budu číst. Ale to vydržíte chvilku,“ popisuje. Ta chvilka trvala asi dva měsíce. „Pak jsem začal dělat týdenní podcast, kromě toho píšu každý týden jeden fejeton, objevily se nové koncertní nabídky, nové možnosti, nové cesty,“ dodává.

A tak Jan Burian začal do svého „hotového domu“ znovu zvát lidi. „Ukázalo se to jako užitečné dva měsíce, kdy jsem měl čas všechno zpracovat. Teď už mám zase plný diář. Je to dobrodružný, ten život!“ komentuje.

Čtěte také

Dnes má Jan Burian na kontě přes pět tisíc odehraných koncertů, dvě desítky desek, stejně tak knížek, spoustu televizních, rozhlasových i živých pořadů. A přes rok natáčí vlastní podcast. „Já upřímně řečeno dělám ten podcast tak, jako kdybyste mě pozvali do rozhlasu a chtěli, abych pravidelně, každý týden, připravoval pořad, který mě zajímá,“ líčí. Jan Burian ale své podcastové hosty bere domů, kde pořad natáčí i zpracovává, výsledek pak streamuje posluchačům.

Podcast se jmenuje Burianovo zavěšený kafe. Takové kafe najdeme i v titulu jeho dřívější knížky fejetonů. „Můj kamarád Antonín Kosík se vrátil z Neapole a vyprávěl, že tam je takový zvyk – když jdete do kavárny, zaplatíte kafe za sebe a ještě můžete zaplatit jedno navíc, a to je to zavěšený. A pak přijde někdo, kdo nemá peníze, a zeptá se: Není tady nějaký zavěšený kafe? A oni mu dají to, které jste zaplatili. Zkrátka, když na to máte, uděláte něco pro lidi, jenom tak,“ vysvětluje.

A tak Jan Burian udělal pro lidi pořad a zavěsil ho na internet. „Už mám v archivu 35 podcastů. A pozor, nejsou o mně, jsou o písničkářích, o cestování, je tam četba na pokračování a jsou tam rozhovory s lidmi, které považuju za zajímavé. A tihle lidé říkají většinou věci, které ve vás zůstanou,“ připomíná.

Celý rozhovor s písničkářem a spisovatelem Janem Burianem, doplněný jeho písničkami, si poslechněte online.

Spustit audio

Související