Klavírista Melody Makers si podřezal větev a já dostal nabídku, vzpomíná Jakub Šafr na cestu do známé kapely

29. březen 2023

Jakub Šafr je jazzový a swingový klavírista. Hraje už od šesti let, zaujal v celostátních soutěžích a úspěchy sbírá i při sólových koncertech. Jeho jméno je spojené se Swing Trio Avalon, Shaffer´s Riffers nebo Ondřejem Havelkou a Melody Makers.

Jakub Šafr pochází z Českých Budějovic, vystudoval místní Gymnázium Česká a následně hru na klasický klavír na konzervatoři v Praze. Hudba ho fascinovala už od dětství, i když v jeho rodině kupodivu nikdo jiný muzikantem nebyl a není.

„Když jsem měl takové to krizové období, kdy jsem na piano rozhodně hrát nechtěl, tak naši, jak nebyli muzikanti, by mě z hudebky klidně vzali. Moje paní učitelka Božena Slancová mě tehdy zachránila. Řekla rodičům, ať mě z klavíru v žádném případě neodhlašují a udrží mě u něj,“ vzpomíná.

„Pak naopak, když už mě to začalo bavit moc a rozhodl jsem se vydat na dráhu profesionálního klavíristy, se to zase našim moc nelíbilo, protože měli o mém studiu trochu jiné představy. Jako nemuzikanti si nedokázali představit, jak se dá hudbou uživit a co budu v životě dělat. Byl to tehdy trochu boj,“ dodává Jakub Šafr s úsměvem.

Jeho snem byla původně hra na varhany. „My jsme doma dlouho měli černobílou televizi. Stál jsem u ní jako pětiletý kluk, dávali právě varhanní koncert. Fascinoval mě, sám nevím čím, a prostě jsem si umanul, že chci hrát na varhany. Naši to brali jako zajímavý podnět, jak strávit dětství méně divoce, a přihlásili mě do hudebky. Tam jsem začal klasicky na klavír. Na varhany jsem se nakonec přihlásil sám, zahrál jsem si na ně, ale kvůli lásce k jazzu jsem zůstal u piana,“ vypráví.

Čtěte také

Jednou z významných životních etap Jakuba Šafra bylo působení v Melody Makers Ondřeje Havelky. Jak už to tak v životě chodí, svedla je dohromady náhoda a to, že byl ve správnou chvíli na správném místě. V tomto případě na natáčení klipu Děkuji, bylo to krásné.

„Jako při každém natáčení to bylo zdlouhavé a vznikaly prodlevy. A když už jsme tak seděli u klavíru, muzikanti si začali pohrávat. No, a najednou vznikla taková jam session, já se také připojil. Oni koukali, že hraju docela dobře a stylově. Vzpomínám si, že už tehdy mi jeden z muzikantů řekl, že si ten jejich klavírista pěkně podřezal větev,“ popisuje.

„No, a představte si, že asi za půl roku mi volal tehdejší kapelník Melody Makers, jestli bych neměl zájem zúčastnit se konkurzu na pozici klavíristy. To jsem samozřejmě měl. Nakonec mě přijali, byl jsem tam dva roky jako klavírista. Pak se kapelník zbláznil, do slova a do písmene, a nahradil jsem ho já,“ doplňuje.

Celý rozhovor s jazzovým klavíristou, skladatelem a pedagogem konzervatoře Jakubem Šafrem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.