Večer hudby George Gershwina, jehož hlavním aktérem byl znamenitý klavírista, rodilý Jihočech Jakub Šafr

V Koncertních ozvěnách od Tří lvů se snažíme oživit hudební akce s jejich neopakovatelnou, jedinečnou atmosférou, které by jinak zcela odešly do minulosti a byly pouze uloženy s léty ve stále více zamlženějších vzpomínkách. A nemusí se jednat jenom o koncerty konané na půdě českobudějovického studia Českého rozhlasu.

Tak například 12. května roku 2010 jsme v Koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích natočili velmi povedený program nazvaný Večer hudby George Gershwina.

Jeho hlavním aktérem byl výborný klavírista, někdejší kapelník Melody Makers Ondřeje Havelky, milovník starého jazzu a rodilý Jihočech Jakub Šafr. A v rámci onoho květnového večera k poctě skladateli Georgi Gerswhinovi vystoupil se svými dvěma formacemi.

Jednak se svým budějovickým triem Swing Trio Avalon spolu s klarinetistou Martinem Voříškem a bubeníkem Janem Kubešem a především se svým Quartetem ve složení Tomáš Černý (saxofon), Marek Rejhon (kytara, zpěv) a Petr Pospíšil (kontrabas) i s výbornou zpěvačkou Petrou Ernyeiovou. 

V jejich podání se můžete těšit na plejádu osvědčených standardů vzešlých především ze spolupráce bratrů George a Iry Gershwinových. A bude to první část ohlédnutí se za působivým hudebním večerem – v roce, kdy si připomínáme 125 roků od narození veleslavného skladatele.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související