Chtěli, aby studoval marxismus, až se z něj bude kouřit. Tak Emil Viklický raději utekl k jazzu

10. listopad 2022

Emil Viklický vystupuje v nejlepších jazzových klubech a na festivalech v Evropě i v zámoří, nahrává se světovými muzikanty. Jeden z nejznámějších českých jazzmanů, skladatel a klavírista byl hostem Českého rozhlasu České Budějovice. Vyprávěl o hudbě, muzikantských parťácích i studiu v americkém Bostonu.

Emil Viklický vystudoval matematiku, protože, jak sám říká, jeho otec, výtvarník, si přál, aby měl seriózní vzdělání. „Řekl krásnou větu: Prosím tě, ty chceš mít dalšího umělce v rodině? A protože jsem byl poslušný chlapec, tak jsem na matematiku šel,“ vypráví.

Na hudební dráhu ho svedly události po roce 1968. „V roce 1969 to ještě šlo, ale pak byli všichni výborní profesoři na fakultě nahrazeni profesory s červeným řidičákem. Já zrovna dokončil diplomovou práci na téma symetrické polynomy a měl jsem pokračovat na doktorát. Když jsem ale práci přinesl novému profesorovi, ten říká: Soudruhu Viklický, já ti kašlu na tvoje symetrické polynomy. Když chceš doktorát, budeš studovat marxismus, až se z tebe bude kouřit,“ líčí.

„Chvilku jsem na něj seshora koukal, on byl takový malý. Přemýšlel jsem, jestli ho mám praštit, pak jsem si to rozmyslel, vzal jsem ty papíry a 42 let jsem do té budovy nevstoupil. Říkal jsem si: Konečně můžu hrát ten jazz,“ dodává Emil Viklický.

Dokonce si dnes myslí, že měl profesorovi poslat děkovný dopis. „Začal jsem hrát jazz a můj život byl každopádně asi barevnější, než kdybych učil matematiku. To bych asi jen říkal: Slečno, dneska jste tu rovnici nespočítala dobře, pojďte do kabinetu, já vám to vysvětlím,“ směje se.

Celý rozhovor s jazzmanem Emilem Viklickým si poslechněte online.

autor: Hana Šoberová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související