Chlapi v Česku mají silné hlasy, ale stydí se, říká sbormistr souboru Sezimák zpívá gospel

5. říjen 2022

Padesátičlenný sbor s vlastní kapelou. To je soubor Sezimák zpívá gospel, který rozdává radost především v předvánočním čase. Gospel je totiž veselé zpívání o bohu a boží milosti. Pochází z Ameriky a vychází z černošských spirituálů. Slovo samotné je označením pro dobrou zprávu.

Písničky mají duchovní podtext. Asi nejznámějším gospelem je Oh Happy day z filmu Sestra v akci s Whoopi Goldberg v hlavní roli.

Podle členky souboru ze Sezimova Ústí Jany Kovaříkové je gospel v podání bělochů jiný. „Černoši to mají v sobě, žijí to generace po generaci a mají to v krvi. Je v tom ta historie, útrapy. My Slované za sebou máme jiné útrapy a jinak je vnímáme a vykládáme. Ale vkládáme do toho entusiasmus, je to jiné, české. Naše energie na diváky doslova stříká,“ myslí si.

Jihočeský soubor Sezimák zpívá gospel má podle sbormistra Jiřího Folty kořeny na severu Moravy. „V Ostravě vznikl soubor Ostrava zpívá gospel, jehož jsem byl kdysi členem, a my jsme taková filiálka,“ vysvětluje.

Jiří Folta byl vždy milovníkem hudby, rád si zpíval, ale zpočátku neměl odvahu se do sboru přihlásit. „Pořád jsem si něco broukal, mojí mamce to strašně lezlo na nervy a posílala mě do lesa nebo do sboru, tam ať si prý zpívám, jak chci. No, tak jsem zvolil sbor. Je mi líto, že chlapi v Česku mají silné hlasy, ale stydí se,“ říká.

Že jsou muži vítáni i mezi sezimovoústeckými gospelisty, potvrzuje Jana Kovaříková. „Gospel je opravdu skvělá příležitost pro muže, kteří si rádi zpívají. Jejich hlasy tam krásně vyniknou a není to žádná zženštělá záležitost. Dobrá cesta, jak začít zpívat,“ připomíná.

Janu Kovaříkovou také hudba provází od malička. Má muzikálního tatínka, u nich doma se často hrálo na kytaru, chodila do sboru na základní škole i při Jihočeské univerzitě. Hudbu označuje za svůj největší životní koníček.

Působení v souboru Sezimák zpívá gospel si prý vysnila. „Když jsem se vracela z Prahy zpět do jižních Čech, přála jsem si zase navštěvovat nějaký sbor, ale aby to nebylo nějaké to zpívání v kostele, aby to mělo grády, aby si to člověk užil a odreagoval se. Pak jsem si úplně náhodou pustila Jirkovo zvací video, kde byl ten jeho pověstný entusiasmus a už pátým rokem jsem členkou. A nesmírně si to užívám,“ vyznává se ze své lásky ke gospelu.

Celý rozhovor se sbormistrem souboru Sezimák zpívá gospel Jiřím Foltou a členkou Janou Kovaříkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související