Operní pěvkyně, ministr zdravotnictví, seriálová herečka. Ti všichni zpívali v budějovickém sboru Jitřenka

6. leden 2022

Ačkoli je Jitřenkám pětapadesát, nestárnou. To je výhoda dětského sboru. Členové jsou stále ve stejném věkovém rozpětí 5 až 25 let. „Stárnou“ jenom vedoucí. Sbormistryní slavné českobudějovické Jitřenky je v současné době Elvíra Gadžijeva. Její spolupracovnicí a zároveň vedoucí hudebního oddělení Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích, pod kterým sbor funguje, je Jana Vortnerová.

Obě mrzí, že výročí spadlo právě do doby covidové. „Měli jsme v plánu velký vánoční koncert spojený s oslavami, chtěli jsme pozvat hosty, ale bohužel tato doba nepřeje velkým akcím, a tak jsme to udělali v komornější verzi,“ říká Elvíra Gadžijeva.

Místo koncertu natočila tedy Jitřenka alespoň klip a všechny její složky, od nejmenších Modřinek přes Hvězdičky, jitřenkovskou přípravku, až po Komorní sbor, do kterého chodí nejstarší členové ve vysokoškolském věku, si zazpívaly po písničce. „Vzniklo předvánoční video, během kterého jsme to trošku oslavili, byl i dort, dostali jsme také čestné uznání od primátora Českých Budějovic,“ dodává sbormistryně.

Jana Vortnerová a Elvíra Gadžijeva vedou českobudějovický pěvecký sbor Jitřenka

Kvůli covidové situaci nebylo možné sejít se s bývalými členy Jitřenky. Kdyby šlo pozvat je na jedno pódium, pak by mezi nimi byly i mnohé známé osobnosti. „Například herečka Petra Hobzová, známá z činohry, filmu i seriálů, pak určitě bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, o kterém se ví, že zpíval, méně ale už to, že i v Jitřence. No, a asi se shodneme, že Jana Šrejma Kačírková je naše velká pěvecká diva,“ vyjmenovává Jana Vortnerová.

S bývalou Jitřenkou Janou Šrejma Kačírkovou se ty současné potkaly na několika koncertech. „Společné zpívání bylo pro děti velmi inspirativním zážitkem. Janu vidí i v divadelních představeních, kde též hrají, a je pravda, že za poslední dva roky se nám hlásí na konzervatoř ke studiu zpěvu víc dětí než v letech, kdy jsme s Jihočeským divadlem neúčinkovali,“ zmiňuje Elvíra Gadžijeva zkušenost třeba z operních představení Mefistofeles či Prodaná nevěsta.

Čtěte také

Osobnosti jsou i mezi vedoucími. Prvním sbormistrem Jitřenky byl Otakar Dubský. Právě na něho Elvíra Gadžijeva před patnácti lety navázala. „Je dodnes mým rádcem, když jsem v koncích, zavolám jemu a on mi vždycky dobře poradí,“ říká současná sbormistryně.

Se svým předchůdcem má ještě jedno společné. „Pan Dubský založil Jitřenku v roce 1966, tehdy mu bylo sedmadvacet let. A když jsem převzala Jitřenku, bylo mi také sedmadvacet,“ vzpomíná Elvíra Gadžijeva.

Jana Vortnerová, která v Jitřence vede nejmladší děti, sama prošla sborem už od útlého dětství. Osobnost Otakara Dubského tedy i k jejím vzpomínkám neodmyslitelně patří:  „On nám říkal pusinky. A to zůstalo ve všech Jitřenkách, kdykoli se řekne pusinky, tak si na něho vzpomeneme. Asi se také shodneme, že to byl cholerik, jak správný sbormistr má být, každý si vybaví jeho výbuchy nálad. Ale na druhou stranu, my jsme ho všichni, kluci i holky, měli strašně rádi, a jakmile potom řekl pusinky, tak jsme roztáli a všechno jeho řvaní a házení notami bylo v tu ránu odpuštěno.“

Celý rozhovor o minulosti i současnosti Dětského pěveckého sboru Jitřenka při Domu dětí a mládeže České Budějovice s Elvírou Gadžijevou a Janou Vortnerovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související