Balada o líbacím býkovi a mnoho dalších písní vzniklo během covidu. Ivo Jahelka měl totiž čas probrat doma spisy

3. říjen 2022

Advokacii pomalu opouští, zpívat o ní ho ale pořád ještě baví. Muž, který osm hodin denně věnoval právničině, dalších osm skládání a koncertování a ve zbylých osmi se snažil dohnat osobní život a spánek, se nechal zastavit až covidem. Právě během něho se Ivo Jahelka pustil do probírání krabic z půdy a našel pravé skutkové poklady. Navíc se mu prý v nenadálém klidu dobře psalo a múza ho jen líbala.

V rozhovoru pro Český rozhlas České Budějovice jindřichohradecký advokát odpověděl i na to, zda sám covid prodělal. „Abych řekl pravdu, tak nevím. Za celou dobu jsem se ani jednou neotestoval, protože jsem neměl prakticky žádné příznaky. Ke konci jsem se sice přistihl, že jsem na dva dny ztratil chuť a čich, ale nic jiného. A rychle to zase přešlo. Takže jsem to přečkal celkem ve zdraví, možná i díky tomu, že jsem vždy vedl docela zdravý způsob života,“ říká.

Během covidové pauzy ale Ivo Jahelka napsal spoustu nových písniček. „Vůbec jsem nepočítal, že se ještě někdy odhodlám k takovému počinu, jako by mohlo být další cédéčko, ale těch nových písniček je opravdu hodně, a tak se je teď chystám otestovat na publiku. A třeba z toho ještě něco bude,“ potvrzuje.

Čtěte také

A o čem nové kousky jsou? „Jsou velmi pestrobarevné. Například je tam příběh z psího útulku o pitbullovi jménem Jerry, který byl držen rok ve vazbě, neboť pokousal jistou dámu na kolečkových bruslích. Ta do něho narazila na procházce, porazila mu pána a byla z toho výborná kauza s právními následky,“ vypráví Ivo Jahelka.

Zpívající právník zhudebnil i příběh od českobudějovického soudu a nazval jej Balada o líbacím býkovi. „Je to o plemenném býkovi, který neplnil své povinnosti, jak měl, takže bylo odstoupeno od smlouvy,“ prozrazuje.

„Původní majitel býka, který byl žalován za to, že býk není kvalitní, se snažil spor osobně zvrátit. Býk totiž skákal na krávy jen zepředu, nevěděl, že musí dozadu. Tak pan majitel sliboval, že mu to sám ukáže a býka zacvičí. To je všechno v protokolech. No, ale má to smutný konec, býk nakonec přišel o život. A písnička končí slovy: Dneska byly v meníčku jeho žlázy v těstíčku...“

Celý rozhovor se zpívajícím právníkem Ivo Jahelkou si poslechněte online.

Spustit audio

Související