Ani socialistická matrika se neodvážila proti mému jménu něco namítnout, směje se zpěvák kapely Jelen

5. červenec 2022

Kapelu založili až jako dospělí chlapi a tátové od rodin. Pojmenovali ji podle první písničky – Jelen. A i když se to zprvu zdálo jako bláznivý nápad, dnes si ho nemohou vynachválit. „My jsme Jelen!“ hlásí na úvod každého koncertu zpěvák, textař a grafik skupiny Jindra Polák. Lidé mu tím pádem často říkávají: „Pane Jelen“. Ale to on není. A není dokonce ani Jindřich.

„Ne, já jsem opravdu Jindra, v rodném listě i občance to mám. A mám to po svém tátovi, jeho táta byl taky Jindra. To je taková naše rodinná anomálie. Ani socialistická matrika se proti takovému precedentu neodvážila nic namítnout,“ směje se Jindra Polák.

On sám se svou rodinou vede poklidný život na jihočeském venkově. „Bydlíme kousek od Milevska, v malé vesničce u Kovářova. A ocitli jsme se tam úplnou náhodou,“ prozrazuje.

„Věděli jsme už dlouho, že chceme odjet z Prahy. Jsme se ženou oba sice rodilí Pražáci, ale vždycky nás to táhlo ven, dlouho jsme jezdili na chalupu, co má její rodina v západních Čechách. A jak nám, tak naší dceři Lucce tam bylo hrozně dobře. Návrat do Prahy znamenal, že se znovu zatáhla do sebe. Ona je taková víla, na venkově baštila na loukách sedmikrásky, to v Praze fakt nejde,“ vypráví.

Čtěte také

A tak Polákovi začali pokukovat po něčem, kam by se mohli vrtnout. „A tohle byl úplně první inzerát, na který jsem padl jednou večer, když jsem seděl v práci a potřeboval jsem přijít na jiné myšlenky,“ vypráví Jindra, „otevřel jsem si internet, zadal nějakou dojezdovou vzdálenost a našel jsem fotku a říkal si: Ty jo, tady je to hezký. Hned druhý den jsem se tam vypravil a řekl si: To je ale opravdu hezký! Takže jsem tam vzal holky, těm to taky přišlo super, a tak to všechno do sebe nějak zapadlo.“

Jindra Polák s rodinou postavil na zelené louce malý domeček a hned se do něho nastěhovali. Žijí u Milevska už třetím rokem a neměnili by. „My jsme se nikdy nikde necítili tak doma jako tady. Od počátku máme skvělé vztahy se sousedy, kteří jsou hrozně milí, Lucka si tam našla mnohem víc kamarádů, než mívala v Praze. Takže to tak opravdu mělo být,“ říká muzikant.

Jelen má letos v létě velmi bohaté turné. Ve 134 dnech absolvuje 57 zastávek, z toho některé i v jediném dni, přičemž vzdálenosti jsou třeba ve stylu Čelákovice – Černá v Pošumaví. Mezi několikadenními šňůrami jsou obvykle jen třídenní přestávky.

Koncertuje-li Jindra Polák v jižních Čechách, zajede se aspoň vyspat domů? I to se dozvíte v rozhovoru se zpěvákem kapely Jelen, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.