Někde se člověk narodit musí, říkal nesentimentálně Jihočech Luděk Munzar

2. únor 2019

„Říká se, že jižní Čechy jsou nejkrásnější, lidi tam rádi jezdí, to potvrzuju,“ rozpovídal se Luděk Munzar pro Český rozhlas České Budějovice v rozhovoru s Jiřím Kasalem. Ten se udál v roce 2013 v Chlumu u Třeboně, kde populární herec slavil osmdesáté narozeniny.

„Ale znám taky krásnější kraje,“ dodal vzápětí, „což není nic proti jižním Čechám, samozřejmě.“

Budoucí člen činohry Národního divadla spatřil světlo světa v Nové Včelnici na Jindřichohradecku 20. března 1933. I když přesněji by se mělo říci v Novém Etynku, jak se městečko původně jmenovalo.

„Pánubohu vděčím za krásný úseky života.“ Poslední rozhovor s Luďkem Munzarem

Luděk Munzar

Do hereckého nebe odešla legenda, herec Luděk Munzar. Bylo mu 85 let. V sobotu 26. ledna 2019 to potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Luděk Munzar poskytl Dvojce rozhovor naposledy téměř před rokem, 8. února 2018. Mluvil i o smrti.

„Když mi byl rok, tak se naši odstěhovali do východních Čech, takže já jsem skoro osmdesát let se vším všudy hradeckej votrok,“ vysvětloval Luděk Munzar v bilančním interview.

„Když jsem si později koupil auto, tak jsem vzal rodiče na výlet do jižních Čech po místech, kde jsme žili. Tatínek na jedné fotce pláče, ale hraje to, špatně, ne že by byl dojatej,“ uculoval se rodilý Jihočech, který se doma cítil především v Podkrkonoší.

Luděk Munzar zemřel 26. ledna 2019 v pražských Modřanech. Mimořádně jsme proto zařadili do cyklu Jihočeši reprízu jeho pět let starého vyprávění.

Spustit audio

Související