Herečka Lenka Šestáková: Jsem člověk, který neutíká, jsem člověk, který bojuje

8. prosinec 2018

Málokdo dokáže vystoupit z rozjetého vlaku. Obzvlášť když ho po obou stranách kolejí zdraví příznivci potleskem a květinami, když je cesta lemována úspěchy a ovacemi. Herečka Lenka Šestáková, dříve Krčková, to dokázala.

Talent podědila po obou rodičích i po dědečkovi, který byl v Českých Budějovicích rozhlasovým režisérem a měl mimořádný hudební sluch. Maminka vyučovala na základní umělecké škole, tatínek byl kapelníkem tanečního orchestru Metroklub. Hudbě se na profesionální úrovni věnují strýčkové, skladatelé Jaroslav a Josef Krčkovi.

Lenka od malička milovala poezii, tři roky po sobě se stala laureátkou celostátní recitační soutěže Wolkrův Prostějov. Vystudovala DAMU a začala se věnovat herectví. Své profesionální začátky ale popisuje trochu rozpačitě: „Šla jsem cestou intuice a emocí. Vrhala jsem se do věcí, pak jsem z toho byla energeticky vysílená. Nevěděla jsem, kam patřím.“

Petru Červinkovi i po více než padesátiletém angažmá svítí oči, když mluví o divadle

Petr Červinka (vlevo) při představení Kupec benátský

Petr Červinka je dlouholetý divadelní herec. Návštěvníci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích ho znají nejen z činoherních inscenací, ale rovněž z úspěšných kusů, které byly na repertoáru jihočeské opery.

V roce 2000 se stala členkou činohry Jihočeského divadla. Okamžitě upoutala. Diváci ji měli rádi, hrála vytoužené charakterní i komické role, získala řadu cen.

Po více než patnácti letech se rozhodla odejít. Chce se dál rozvíjet, studovat, odpočívat. Mít čas pro své blízké a pro sebe, najít svou životní cestu. „Odpoutala jsem se od divadla, protože jsem potřebovala vlastní očistu,“ říká.

Lenka Šestáková dokázala překonat těžkou nemoc, v současné době se věnuje pedagogické práci. Znovu se vdala a je připravena najít a naplnit své životní poslání. Její vyprávění si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.