Petru Červinkovi i po více než padesátiletém angažmá svítí oči, když mluví o divadle

24. listopad 2018

Petr Červinka je dlouholetý divadelní herec. Návštěvníci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích ho znají nejen z činoherních inscenací, ale rovněž z úspěšných kusů, které byly na repertoáru jihočeské opery.

Když s Petrem Červinkou chvíli mluvíte, nemůžete si nevšimnout, že i po více než půlstoletí angažmá mu v souvislosti s divadlem neustále svítí oči. Jakoby snad věk ani neexistoval.

Rád také vzpomíná na dětství na českém severu v Jablonci nad Nisou, kde jako chlapec se svým starším bratrem zažíval poválečné období. V této souvislosti s úsměvem připomíná Svěrákův film Obecná škola, který podle jeho mínění naprosto přesně vystihl chlapecký svět jeho generace.

Petr Červinka z Jihočeského divadla převzal cenu za rozhlasové herectví

Petr Červinka (vlevo) a Tomáš Drápela v představení Saturnin

Cenu za rozhlasové herectví v roce 2018 – Jihočeskou Thálii - získal herec Jihočeského divadla Petr Červinka.

V Jablonci jej čekala i první dětská role ve Vojnarce a také setkání s hostujícím Ladislavem Peškem ve hře Ostrovského Revizor. Slavný herec tehdy mladému adeptu divadla na konci padesátých let řekl: „Já myslím, že byste to na tu divadelní školu mohl zkusit.“

Herecké vzpomínání muže, jehož domovem se stala jihočeská Besednice a profesním působištěm Jihočeské divadlo, si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Lubomír Koníř
Spustit audio

Související