Nejúspěšnější hendikepovaný cyklista světa Jiří Ježek po ukončení kariéry studuje sportovní diplomacii

18. listopad 2022

Jiří Ježek je šestinásobným paralympijským vítězem, stejný počet titulů má i z mistrovství světa. Čtyřikrát ovládl celkové pořadí Světového poháru a v roce 2013 zahajoval jubilejní ročník Tour de France, kde si zajel časovku proti zdravým jezdcům. Dnes se nejúspěšnější hendikepovaný cyklista světa věnuje sportu už jen rekreačně, ale také studijně.

K celoživotnímu vzdělávání motivuje i ostatní. „Snažím se lidem dávat najevo, že nikdy není pozdě začít se vzdělávat. Nejenom během sportovní kariéry, ale hlavně po ní jsem se snažil brát nové a nové výzvy. Takže pokud někdo jako já v téměř sedmačtyřiceti má možnost zkusit úplně jinou profesi, stojí to za to. Když člověk přijde o práci třeba po padesátce, život se nemusí zhroutit, naopak je to příležitost něco nového se naučit a něco nového zažít,“ říká.

Jiří Ježek ve svých necelých padesáti studuje na Vysoké škole ekonomické v Praze obor sportovní diplomacie. „Je to zajímavá příležitost pro sportovce, kteří uzavírají závodní kariéru, nebo pro různé sportovní manažery,“ popisuje.

„S iniciativou přišel Český olympijský výbor s tím, že v mezinárodních institucích, které celosvětově spravují sport, je malé zastoupení Čechů. Takže ve snaze povzbudit naše aktivity v Mezinárodním olympijském výboru nebo v různých sportovních svazech vznikl tento obor. Sešli jsme se tam někteří bývalí sportovci a snažíme se načerpat vědomosti k tomu, abychom jednou třeba mohli Českou republiku a náš sport v těchto institucích reprezentovat,“ dodává.

Čtěte také

Osobní zkušenost tohoto druhu má z českých vrcholových sportovců například Jan Železný. Trojnásobný olympijský vítěz a rovněž trojnásobný mistr světa je pro změnu nejúspěšnějším oštěpařem všech dob. Byl členem Mezinárodního olympijského výboru vícekrát, a to ještě jako aktivní sportovec.

Českou republiku a Československo zastupovalo v tomto vrcholném orgánu jenom několik jednotlivců. Mezi nimi i takové osobnosti jako Jiří Stanislav Guth-Jarkovský nebo Věra Čáslavská. Naše země ale také opakovaně své zastoupení ve výboru ztratila.

Právě tomu se nový studijní obor snaží podle Jiřího Ježka zamezit. „Na sportovní diplomacii máme i přednášky o tom, jak se pohybovat v diplomatických kruzích, jak jednat s nejrůznějšími kulturami, protože každá má svou etiketu. Jak se nenechat zaskočit, jak jednat s někým odlišného vyznání a podobně. Učíme se vystupovat na veřejnosti a dalším dovednostem, které by měl diplomat zvládat,“ líčí parasportovec.

Celý rozhovor s Jiřím Ježkem o jeho zájmech, sportovní kariéře i osudu si poslechněte online.

Spustit audio

Související