Návštěvě, která u nás přespává, bychom měli vždy uvolnit samostatný pokoj
Do našeho domu nepřicházejí jenom hosté ze stejného města, ale i lidé, kteří přijíždí zdaleka. Pokud přijmou naše pozvání třeba i na několik nocí, neměli bychom zapomenout na pravidla etikety.
Pokud hosté dorazí na nádraží nebo letiště, čekáme na místě a přivítáme je. „Je vhodné mít s sebou květinu, tou se nikdy nic nezkazí. Na letišti navíc pomůže tabulka se jménem, pokud mě člověk nezná nebo by mě mohl přehlédnout,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.
Hostu, který přijel z venkova, poskytneme jízdenky hromadné dopravy, pokud víme, že bude cestovat po městě. Dáme mu i mapu, aby si ji nemusel shánět, a zvláště cizincům napíšeme na papírek adresu.
Bude-li spát v mém bytě nebo domě, poskytnu mu komfort v rámci svých možností. „To znamená, že by host měl spát ve volném pokoji. Pokud ho nemám, poskytnu mu svůj pokoj a sama se uskrovním,“ připomíná Alena Špačková.
Při oficiální společenské akci se muž u stolu má věnovat jen dámě po pravici
Společná hostina s přáteli nebo rodinou není akcí, při které by se mělo jen rychle jíst a servírovat jeden pokrm za druhým. Etiketa doporučuje mezi jednotlivými chody konverzovat a nabízet nápoje.
Do pokoje je dobré připravit vodu, skleničky, ručník, případně kytičku nebo bonbon. „Host se pak cítí jako doma a my to jako hostitelé také pocítíme,“ vysvětluje odbornice na etiketu.
Nemusíme se návštěvě věnovat celý týden, ale nabídneme alespoň jeden slavnostní večer, který spolu strávíme. „Když máme příležitost, seznámíme s dalšími lidmi, aby navázal nové vztahy, návštěva mu má přinést i další kontakty,“ dodává Alena Špačková.
Vždy hostu připravuji snídani, na večeřích se domlouváme. „Jsou hosté, kteří budou trávit večery jinde, ale tu jednu slavnostní večeři si nenechám vzít, ať už bude u mě doma nebo půjdeme do restaurace. To si host i já jako hostitelka zasloužíme,“ uzavírá Alena Špačková.
Související
-
Hostitelka by si nikdy neměla sama chválit jídlo, ale také se za něj neomlouvá
Když přijdeme na návštěvu, dostaneme nejprve aperitiv. Se skleničkou v ruce ve stoje i vsedě konverzujeme, upíjíme po částech. Každý host by měl pronést pochvalnou větu.
-
Hostitel má zajistit především dobrou zábavu a atmosféru, jídlo je až na druhém místě
Pokud si pozveme domů návštěvu, vztahuje na nás jako hostitele několik povinností podle pravidel etikety. To hlavní, na co bychom měli myslet, ale není množství jídla.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.