Návrat zpěvačky Lenky Slabé do starých známých míst, kde před léty natáčela s Nezmary

Vracíme se k českobudějovickému rozhlasovému koncertu Lenky Slabé. Tato velmi talentovaná a dobrá, především folková zpěvačka vystoupila ve studiovém sále v dubnu roku 2018.

Curriculum vitae Lenky Slabé je z hudebního hlediska bohaté a zajímavé. Byla členkou významných skupin Nezmaři, Spirituál kvintet nebo Žalman & spol.

V osmdesátých letech zdobil Lenčin hlas rané českobudějovické rozhlasové nahrávky Nezmarů, které lze najít na jejich prvním, dnes už klasickém albu. V pozdních osmdesátých letech se Lenka Slabá stala po boku Jiřího Tichoty, Dušana Vančury a dalších členkou věhlasného souboru Spirituál kvintet. S Pavlem Žalmanem Lohonkou, Vojtou Zíchou, Jardou Matějů a Jaroslavem Kovářem natočila například pěkná alba Písně sebrané pod stolem nebo Hodina usmíření.

Před delším časem natočila Lenka Slabá sólovou desku na značce Monitor-EMI, na níž se autorsky a coby kytarista významně podílel její životní partner Áda Vostrý, s nímž od devadesátých let žila a působila v zámoří, v kanadském Edmontonu.

Ovšem před několika roky se Lenka Slabá s Ádou Vostrým k radosti posluchačů a příznivců vrátila zpátky do Čech a v rámci tohoto návratu vystoupila s kapelou v roce 2018 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

A byl to návrat naplněný příjemnými emocemi a písničkami jako Širý proud, Když nad ránem ozvou se kohouti, Lásky za 150, Kalifornie nebo Orel.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.