Naši předkové měli větší cit pro budování krajiny než my, připomněl přírodovědec Jiří Andreska

6. listopad 2022

Podzim je na jihu Čech vždycky ve znamení výlovů rybníků, rybářů, ale i myslivců vůbec, tak si je připomeneme v osobách Jiřího Andresky nebo legendárního rybáře Matěje Hlavsy.

Premiéra tohoto vydání pořadu Vltavín připadla na první listopadový víkend a otevře jej nahrávka, která vznikla 5. listopadu 1993. Redaktor Českého rozhlasu Josef Martíšek se tenkrát posadil ke krbu s Jiřím Andreskou a vyprávěli si o přírodě, o historii a současnosti. Přírodovědec mimo jiné připomněl, že naši předkové měli větší cit pro budování krajiny než my.

Jiřího Andresku už jste ve vysílání budějovického rozhlasu určitě slyšeli, když ne v poslední době, tak určitě v rozmezí let šedesátých, sedmdesátých a začátku osmdesátých. Tehdy natočil pro rozhlas kolem tří tisíc příspěvků a zároveň pracoval v Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Mimochodem, právě zásluhou Jiřího Andresky na jihu Čech začali hnízdit mořští orli.

Čtěte také

Jiří Andreska se narodil 10. října 1931 a zemřel 10. listopadu 1999.

Poslechněte si i jednu z jeho reportáží. Je pod ní podepsán společně s redaktorem Milanem Nouskem a nahrávka vznikla v lednu 1960. Oba v ní hovoří s rybářskou legendou Matějem Hlavsou o lososech na Šumavě.

Rod Hlavsů po několik generací působil ve službách Lamberků na řece Otavě v Žichovicích jako porybní. Uslyšíte hlas Matěje Hlavsy mladšího. On i jeho otec byli proslulými lovci lososů, chytali i pstruhy a další druhy ryb a sbírali sladkovodní perly.

Matěj Hlavsa mladší byl navíc spoluzakladatelem rybích líhní v Žichovicích a Rabí. Narodil se 2. února 1895. Rodiče dali chlapce studovat na učitelský ústav do Plzně, odkud ale odešel a v roce 1912 nastoupil do rybářského učení v Rakousku. V českých zemích totiž ještě žádná rybářská škola neexistovala.

Celý magazín Vltavín si poslechněte online.

Spustit audio

Související