Nashville jako místo narození i inspirace

4. říjen 2021

Dva hlavní aktéři další schůzky s příjemně poslouchatelnými instrumentálkami měli jednu zásadní věc společnou. Tím pojítkem byla mekka hudby country and western, tedy Nashville, hlavní město amerického státu Tennessee.

Nejdříve k tomu prvnímu, jehož vztah k Nashville se nesl v rovině inspirace. Mám na mysli charismatického pianistu, autora a kapelníka populární kapely Country Beat, která v průběhu několika desetiletí doprovázela plejádu předních českých zpěváků a zpěvaček, jako byli Naďa Urbánková, Jiří Grossmann, Eva Olmerová či Karel Kahovec, ale i americkou countryovou hvězdu George Hamiltona IV. a kapelu Moody Brothers.

Ovšem vedle toho pianista Jiří Brabec natáčel s Country Beatem instrumentálky v rámci stylu, kterému se říká nashville sound, tedy stylu založeném na přitažlivé kombinaci country a popu, který byl spjat zejména s kytaristou a vlivným reprezentantem nahrávací společnosti RCA Chetem Atkinsem, v němž se Jiří Brabec také zhlédnul. Podobně jako v nahrávkách velice oblíbeného nashvillského pianisty Floyda Cramera. No, a z několika takových skladeb jsme sestavili vstupní část dnešních Vlídných tónů.

Čtěte také

V Nashville se přímo narodil Bob Loyce Moore, kontrabasista, velká osobnost nashvillských nahrávacích studií. Tento muzikant zemřel nedávno věku 88 let. Bob Moore spolupracoval s velkými hvězdami – s Royem Orbisonem, Elvisem Presleym, Patsy Cline nebo Bobem Dylanem.

Před více než šedesáti roky Bob Moore s narychlo sestavenou kapelou natočil singl a pak také album. Obojímu dala název melodie, která s menším předstihem ohlásila příchod velkých šlágrů trumpetisty Herba Alperta a jeho souboru Tijuana Brass, které jste mimochodem nedávno v tomto pořadu poslouchali. Název je geograficky jednoznačný – Mexico.

Ještě můžeme dodat, že tento instrumentální hit napsal Boudleaux Bryant, který je spolupodepsán pod slavnými písničkami dvojice Everly Brothers jako All I Have To Do Is Dream nebo Bye Bye Love.   Ale v podání orchestru Boba Moorea zaznějí další populární melodie jako Spanish Eyes nebo Tennessee Waltz.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související