Působivá hudba ze slavného filmu MacKennovo zlato, ale i z italských spaghetti westernů s Terencem Hillem

20. září 2021

Pro hudební obsah dalších Vlídných tónů jsme sáhli do pomyslné přihrádky klasických filmových westernů. Inspirací byl druhý kanál České televize, který uvedl velmi dobrý i úspěšný americký western režiséra J. Lee Thompsona MacKennovo zlato.

Hlavně v závěru strhujícího filmového příběhu má šerif MacKenna štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí, po pokladu přitom touží bandité vedení lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna dílem náhody stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad.

K tomuto popisu České televize dodejme, že film měl hvězdné herecké obsazení v Gregory Peckovi v roli šerifa MacKenny a Omaru Sharifovi v úloze lupiče Colorada, ale i další herci byli zajímaví, například představitelka hlavní ženské role Švédka Camilla Sparv a také Telly Savalas, který se později proslavil v populárním seriálu jako inspektor Kojak.

Čtěte také

Ovšem nepochybně vedle hereckých výkonů, scénáře a atraktivních exteriérů k úspěchu tohoto filmu přispěla i hudba renomovaného autora, cenami Grammy ověnčeného Quincyho Jonese včetně songu zpívaného Portorikáncem Jósem Felicianem, ale také orchestrálních pasáží. A těm bude patřit i úvodní část Vlídných tónů, nabídnou nahrávku ústřední melodie v podání Tanečního orchestru Československého rozhlasu pod vedením Josefa Vobruby z roku 1975.

U westernů i poté v pořadu Vlídné tóny na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice zůstaneme. Zamíříme k italským spaghetti-westernům a svorníkem toho malého výběru bude i v Čechách populární herec Terence Hill, rodilý Benátčan Mario Girotti.

Nejprve zazní sugestivní melodie Ennia Morriconeho ze zvláštního westernu, který také docela nedávno reprízovala Česká televize – Mé jméno je Nikdo, v originále Il Mio nome è Nessuno. Spaghetti-western z roku 1973 napsal a produkoval Sergio Leone a režíroval Tonino Valerii. A ta vemlouvavá melodie jaksi protéká celým filmem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související