Na nebezpečný provoz v českobudějovické Ledenické ulici upozorňují lidé peticí. Chtějí semafor u přechodu pro chodce

3. únor 2022 15:17

Uzavírky související s výstavbou dálnice D3 na východním okraji Českých Budějovic komplikují dopravní situaci v ulici Ledenická. Pro tisíce obyvatel z přilehlých obcí Srubec a Dobrá Voda je teď průjezd Ledenickou jedinou spojnicí s krajským městem.

Nárůst dopravy ale ohrožuje žáky Základní školy Pohůrecká. Obyvatelé, rodiče dětí i vedení školy proto požadují, aby tamní přechod pro chodce u autobusové zastávky Želivského doplnil semafor.

„Ten provoz je tady náročný, jede jedno auto za druhým a děti v podstatě nemají šanci přejít bez toho, že by je někdo pustil. Že by našly okamžik, kdy nejede ani jedno auto, to se víceméně nestane,“ popisuje u přechodu nad základní školou ředitelka Dana Walterová.

V těsné blízkosti přechodu jsou navíc parkovací místa a autobusová zastávka. „Pokud autobus zastaví a děti přechází za ním, protože je tam vyznačený přechod, tak řidič nevidí, že tam někde stojí malé dítě,“ připomíná ředitelka.

Čtěte také

Semafor na přechodu požaduje petice, kterou podepsalo více než 420 lidí. Iniciátorka Jana Musilová bydlí jen kousek od místa a do základní školy často vodí svého nejmladšího syna, žáka třetí třídy. „Už by chtěl chodit do školy sám a mě to přivádělo k nervozitě a obavám. Šli jsme spolu ráno a opravdu jsem zjistila, jak je ten přechod nebezpečný, takže jsem začala uvažovat, co by se dalo udělat,“ říká.

Vedení města se k petici postavilo kladně. Odbory magistrátu už zajišťují zavedení vodorovných pruhů před přechodem. Na bezpečnost také dohlíží městská policie.

Výstavba semaforu ale potrvá několik měsíců. „Tam je trochu problém s tím, že je potřeba všechno řádně vyprojektovat a projednat – týká se to policie, jedním z dotčených orgánů je dopravní inspektorát, povoluje to potom dopravní úřad. Zkusíme to projednat,“ uvádí náměstek primátora Petr Holický.

Uzavírka ulice Dobrovodská kvůli výstavbě dálničního tunelu, která je hlavním důvodem zvýšeného provozu na Ledenické, by podle plánu města a Ředitelství silnic a dálnic měla skončit zhruba na přelomu letošního srpna a září.

Spustit audio

Související