Spor kvůli výstavbě logistického areálu u Hrdějovic skončil. Developerská firma od záměru ustoupila a pozemky prodala

27. leden 2022 08:43

Pomyslný souboj mezi developerem a obcemi o pole na katastru Hrdějovic u Českých Budějovic vyhráli odpůrci logistického areálu. Firma CTP prodala pozemky, na kterých chystala výstavbu skladovacích hal a komerční zóny.

Proti projektu se dlouhodobě stavěli okolní obce a jejich obyvatelé. Poslední petice zhruba před rokem měla přes dva a půl tisíce signatářů. Nový majitel parcel se chce zaměřit například na výstavbu rodinných domů.

„Ukázalo se, že má smysl bojovat proti něčemu, s čím nesouhlasíme, co může životní prostředí a život v obci zkomplikovat, že má smysl zkusit hledat jiná řešení a nebát se do těchto kauz vstoupit,“ komentuje starostka Hrdějovic Radka Šulistová.

Spor trval bezmála šest let. Proti projektu bylo i město České Budějovice, Jihočeský kraj a okolní obce Borek a Úsilné. Developerská firma CTP nechala projekt dvakrát předělat, vždy se ale setkala s nevolí ze strany obyvatel.

„Ten záměr vybudovat logistický areál v lokalitě, která není napojená na dálnici a je v obytném území, opravdu nebyl šťastný, takže všichni zúčastnění vyhodnotili, že tuhle cestu podporovat nebudou,“ dodává Radka Šulistová.

Firma CTP se k současné situaci odmítla vyjádřit. Pozemky od ní koupila společnost Hrdějovice development. Podle jejího jednatele Petra Maroše by v lokalitě mohly vyrůst rodinné domky s občanskou vybaveností.

Čtěte také

Nový majitel teď čeká, jak dopadne připravovaná změna číslo osm územního plánu Hrdějovic. „Bližší informace veřejnost dostane. V naší firmě má kompetenci druhý jednatel, pan doktor Klaus, který je momentálně v zahraničí. Až budeme znát podobu územního plánu, velmi rádi to veřejnosti představíme, chceme, aby občané projekt znali,“ uvádí Petr Maroš.

Petr Maroš je kromě toho také předsedou zastupitelského klubu ODS v Českých Budějovicích. V podnikatelské sféře dlouhodobě spolupracuje se svým stranickým kolegou, jihočeským hejtmanem Martinem Kubou, například ve firmě OIG Power zabývající se výrobou bateriových boxů.

Na otázku, zda se v jeho případě nejedná o střet zájmů, odpověděl: „To je otázka, kterou jsem si musel zodpovědět už předtím, než jsem nabídku dělat jednatele společnosti Hrdějovice development přijal. Já to skutečně vůbec nevnímám jako střet zájmů právě proto, že to je na katastru Hrdějovic a Budějovice se k tomu v podstatě nevyjadřují a nemají to v kompetenci.“

Návrh změny číslo osm územního plánu Hrdějovic se bude projednávat veřejně 11. února. Lidé to budou moct sledovat online na obecních webových stránkách.

Spustit audio

Související