Muži se nás trochu báli, troufli si jen ti nepraví, vzpomínají Kamélie Hana Buštíková a Dana Vlková

28. prosinec 2023

Jedna hezčí než druhá, obě blond, sexy, s čistými zvonivými hlasy a melodickými, dobře zapamatovatelnými hity – duo Kamélie. Hana Buštíková a Dana Vlková si na počátku osmdesátých let rychle vydobyly slávu na českém i zahraničním hudebním trhu díky hitům Jako Robinson, Formule nebo Hej, pane šenku.

Při svých vystoupeních doplňují zpěv tancem, v choreografii k posledně zmiňované písni i stepují. A to dokonce i dneska, kdy je jim – jestli to smíme prozradit – oběma shodně 73 let. Pořád jim to ladí a pořád skvěle vypadají. A tak otázka, jak to dělají, musí padnout snad v každém rozhovoru...

„To už je tisíckrát zodpovězená otázka,“ směje se Hana Buštíková. A Dana Vlková navazuje: „Kdyby nás posluchači viděli dnes, tak by si řekli: Jéžišmarjá, to jsou ty Kamélie? To byly tak hezký holky... Dneska už je pozdě, no.“

„Není to pravda,“ oponuje Hana, „člověk se musí pořád snažit, aby z něho něco šlo, nějaká energie. Není to v tom, jak vypadá, ale co předává. Já když někam přijdu, tak se na každého usměju.“

Dana Vlková přesto připomíná, že rozdíl mezi dříve a nyní tu je. „Často za námi chodily fanynky s tím, abychom se podepsaly jejich manželovi, že nás má rád. Ale k nám ho nepustily. A dneska je to naopak, dneska chodí muži a říkají: Já jsem vás měl tak rád, tak vás konečně vidím.“ Hana Buštíková má pro tento vývoj jiné vysvětlení: „Oni se nás pánové možná trochu báli, si myslím.“

Čtěte také

Být nádherná blondýna je totiž určitě dobré pro šoubyznys, fanoušky to přitahuje, ale ve spojení se slávou to pak v osobní rovině vzbuzuje spíš respekt. „Mnozí od nás drželi určitý odstup, to je pravda,“ přitakávají zpěvačky. „Ale ti nepraví, ti se nás nebáli, v tom byl ten zakopanej pes,“ narážejí na svá nepovedená manželství.

Samy sobě si ovšem Hana a Dana vydržely. Jejich kariéra trvá. A když to spočteme, tak od roku 1980, kdy duo Kamélie vytvořily, spolu jezdí po štacích, natáčejí ve studiích a dávají rozhovory v rádiích už 43 let. „Je to tak, ale zní to děsně,“ směje se Hana Buštíková.

Pěstovat vztah mezi dvěma ženami, to je také kumšt. „Říká se, že ženský jsou hysterický a bůhvíjaký. Že mezi ženami je přátelství těžší než mezi muži. Ale nám to prostě vyšlo. Také jsme si každá založila svoji rodinu, obě máme syny, a tak se starosti rozloží. Pak se na tom pracovišti, když to tak řeknu, rády potkáváme,“ vysvětluje Hana.

A když má jedna z nich těžší období, vzájemně se podporují. „To rozhodně. A že jich za tu dobu bylo, těch krizí,“ uzavírá s úsměvem Dana Vlková.

Celý rozhovor s Kaméliemi Hanou Buštíkovou a Danou Vlkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.