Když spustilo pět Špačků, byl z toho chaos v celém paneláku, vzpomíná na dětství v muzikantské rodině violoncellista Petr Špaček

22. prosinec 2023

Jsem Petr Špaček a ano, houslista Josef Špaček je můj bratr – těmito slovy otevírá skvělý český violoncellista a skladatel své webové stránky. Ze stínu slavnějšího bratra ale už vystoupil, jeho hudební projekty jsou velmi originální a výběr muziky pestrý. Ani její zpracování rozhodně nenudí.

Aktuálně koncertuje s kvartetem Cello Republic, ale také se svým Bandem a s šesticí zpěvaček z Třeboně. Ty si říkají Sedmikrásky a společně s Bandem Petra Špačka už absolvovaly několik vánočních štací. Jako host doprovází bratra na klavír i další Špaček – Jakub.

Kolik těch Špačků tedy vlastně je? „Nás je pět sourozenců. Jsme tři bráchové a dvě sestry. Starší sestra kdysi hrála na klavír a dnes je právnička. Mladší sestřička je velice talentovaná flétnistka, ale je vystudovaná doktorka, pediatrička. Takže jenom kluci z naší rodiny se vydali na hudební dráhu,“ odpovídá Petr.

Sourozenci Špačkovi si spolu prý občas zahrají i dnes, například doma o Vánocích. Jak ale popisuje cellista Petr, je to chaos.

Tím spíš to byla mela, když všichni v dětství cvičili, každý na jiný nástroj. „Ještě to umocnilo to, že jsme bydleli v paneláku. Takže chaos byl nejen v našem bytě, ale v celém paneláku. To slyšeli všichni,“ směje se Petr Špaček.

Díky tomu, že ve stejném domě, o tři patra níž bydlela i Špačkovic babička, získaly děti krásný přehled o tom, co všechno je v paneláku slyšet. „Když někdo cvičil u nás nahoře a já byl zrovna u babičky, tak jsem slyšel každou notu. Přes všechna ta patra. Co chudáci ti sousedi mezi tím?!“ vypráví Petr.

K tomu měli Špačkovi ještě sousedku, která studovala populární zpěv. „Ta do toho navíc zpívala. Ale nádherně! Poslouchali jsme ji přes stoupačky,“ dodává violoncellista.

Celý rozhovor s violoncellistou Petrem Špačkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související