Melodie pro chladné dny aneb Zastavení u jednoho ryze podzimního alba slavného orchestru

15. listopad 2022

V době mlh a spadlého listí jsme připravili ve Vlídných tónech podzimní náladotvorné setkání s nahrávkami skladatele, kapelníka, pianisty, producenta a aranžéra Normana Williama Paramora.

Tento londýnský rodák nejvíce vešel ve známost jako velmi blízký spolupracovník v nahrávacím studiu s Cliffem Richardem a kapelou Shadows, a to buď dohromady, tedy ve spojení slavného zpěváka a kapely, tak i separátně, tedy se Norrie Paramor podílel na sólových nahrávkách jak Cliffa Richarda, tak legendární kytarové party Shadows.

Narodil se 15. května roku 1914. Už ve třicátých letech minutého století působil jako profesionální pianista v několika tanečních bandech. Během časů druhé světové války psal Paramor aranžmá především pro orchestr Annunzia Mantovaniho.

Čtěte také

S příchodem padesátých let uplatnil své tvůrčí, muzikantské i hudebně-manažerské schopnosti ve společnosti EMI a pak pracoval jako ředitel londýnských nahrávacích studií Columbia Records. Již v padesátých letech vedl Norrie Paramor svůj studiových orchestr. I v této roli měl úspěch. A to také za hranicemi Albionu.

Při výběru Vlídných tónů jsme se opřeli o vpravdě podzimní album orchestru Norrieho Paramora nazvané jednoduše Autumn, čili Podzim. Vyšlo v roce 1959 a je zajímavé, že o něco dříve v Americe než v Anglii.

Chybět nebudou podzimní evergreeny jako Autumn In New York, Podzim v New Yorku, rusko-amerického skladatele Vernona Dukea, neboli původním jménem Vladimira Dukelského, slavná melodie Autumn Leaves Josepha Kosmy nebo Bargoniho Autumn Concerto, Podzimní koncert, který můžete znát z vokálního podání českého onehdy  populárního zpěváka Jiřího Vašíčka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související