Martina Adlerová: Vinnetou a ti druzí

15. únor 2023

„Tak nám zabili Ferdinanda,“ říká dobrý voják Švejk ve slavné Haškově knize. Podobně bychom po švejkovsku mohli dneska říkat my: „Tak nám sebrali Vinnetoua.“

Co na něm komu může vadit, to opravdu nechápu.

Snad to, že se kamarádil v uvozovkách s bělochy, a tím zradil vlastní rod? Nebo to, že ho ztvárnil herec jiného než indiánského původu, a že se pro účely role musel natírat samoopalovacím krémem?

A co třeba, když někdo hraje lidojeda?! Zesměšňuje tím snad všechny kanibaly světa?

A kdo bude další? Robin Hood? Tím, že bohatým bral a chudým dával, dopouštěl se nepochybně diskriminace těch majetných. A jak oni k tomu přijdou, chudáci.

Nebo co třeba takový Jánošík. Jak si to představuje používat jako symbol svého postavení valašku? Výrobci golfových holí, bijte na poplach!

A co Jan Sladký Kozina? Ten uráží už jen svým jménem. Jak se k tomu staví milovníci hořkého, a chovatelé krav?

Ale uznejte sami: Jmenovat se Jan Hořký Kravina, asi by se místo strážení hranic věnoval jiné práci a všechny problémy s Lomikarem by mu mohly být ukradené.

Všechno bych vydržela. Dokonce i vymazání Vinnetoua z lidské paměti. Stejně jsem vždycky měla raději Old Shatterhanda. 

Ale jedno nepřežiju. Až nám seberou malajského borce Sandokana. 

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Nástrahy maloměsta

    Svět je prý globální vesnice. V tom případě je naše město takový větší činžák. Nejsem sice původem odsud, ale po dvaceti letech můžu prohlásit: Všechny partaje se tu znají.

  • Martina Adlerová: Čisté radosti

    Můj otec, celoživotní pesimista, mi nedávno vyčetl, že moje sloupky nejsou k poslouchání. Prý jsou strašně pesimistické. Mám si prý uvědomit, že někdy taky svítí sluníčko.

  • Martina Adlerová: Nejlepší dárek

    Já vím, že na Vánocích je nejkrásnější to, že můžeme být s rodinou. Ale stejně si myslím, že každý z nás potají doufá, že pod stromečkem najde něco úžasného. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.