Martina Adlerová: Čisté radosti

2. únor 2023

Můj otec, celoživotní a zapřisáhlý pesimista, mi nedávno vyčetl, že ty moje sloupky nejsou k poslouchání. Prý jsou strašně pesimistické. Mám si prý uvědomit, že někdy taky svítí sluníčko. Takhle doslova to řekl.

Takže tenhle sloupek je pro Tebe, tati.

Jedna z mých nejoblíbenějších knih se jmenuje Čisté radosti mého života. Autor Jan Šmíd v ní ústy hlavního hrdiny popisuje, co mu v životě přináší radost. V jeho případě jde o dobrodružné putování po americkém venkově s opuštěnou cirkusovou lvicí jménem Eileen. 

V mém případě ochočenou lvici nahrazují kočky domácí. A dále je pro mě tím nej:

Sedět u stolu, bavit se s rodinou o všedních věcech a pochutnávat si na horké polévce (kterou v ideálním případě uvařil někdo jiný).

Opětovat úsměv úplně cizího člověka, kterého už pravděpodobně nikdy neuvidím.

Užívat si ty chvíle, kdy nám do postele vleze náš nejbojácnější jednooký kocour, kterého jsme před pár lety vytáhli polomrtvého ze skládky, a přede jako o život.

Být právoplatným členem vlčí smečky. 

Sedět u dohořívajícího ohně a vědět, že zítra nemusím vstávat do práce.

Plavat v jezeře, když vychází slunce, a voda je úplně ledová.

Zažívat to ticho a ten druh světla, když se v zasněženém lese stmívá.

Držet se za ruku s jediným chlapem na světě, o kterého stojím.

Takže já vím, že někdy skutečně svítí sluníčko a venku je pěkně teploučko. A v té chvíli je snadné radovat se ze života. Jenomže, já jsem spíš zimní typ – promiň, tati.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Nejlepší dárek

    Já vím, že na Vánocích je nejkrásnější to, že můžeme být s rodinou. Ale stejně si myslím, že každý z nás potají doufá, že pod stromečkem najde něco úžasného. 

  • Martina Adlerová: Vyhlídka na rozporku

    Pro ty šťastlivce, kteří nevědí, co je rozporka: zní to sice jako vtipný argument, ale ve skutečnosti jde o kus dřeva, na který se při domácí porážce věší mrtvé prase.

  • Martina Adlerová: Maturitní ples

    Když se řekne „maturitní ples“, každý si představí mladé lidi, nákladné róby, zářící lustry, špalíry vyfešákovaných pedagogů a zástupy dojatých rodičů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.