Martina Adlerová: Nejlepší dárek

26. leden 2023

Já vím, že na Vánocích je nejkrásnější to, že můžeme být s rodinou a užívat si společně stráveného času. Ale stejně si myslím, že každý z nás potají doufá, že pod stromečkem najde něco úžasného. 

Jenže Ježíšek jako kdyby si říkal: Co mám nadělit těm, kteří už všechno mají?

A přitom v dětství to bylo tak jednoduché. Vzpomínáte? Pastelky, autíčka, stavebnice, plyšáci, panenky a kolečkové brusle.

A teď? Nechci si stěžovat, ale plastové andílky a vonné svíčky už nemám kam dávat.

A tak jsem tentokrát vyhlásila, že bych si přála jenom jeden dar. Jeden jediný, a takový, aby udělal radost všem. 

Samozřejmě jsem očekávala, že v rámci zadání (a tak trochu naschvál) obdržím luxusně zabalený hadr na podlahu, nebo kuchyňskou chňapku. 

Byla to však ta největší krabice ze všech a její tvar i velikost odpovídaly mrkací panně, kterou jsem dostala asi v osmi letech. Měla zrzavé vlasy, sahala mi až do pasu a byla to ta nejkrásnější panenka na světě. Pojmenovala jsem ji Hanička a brala ji všude s sebou.

„Ale že bych teď dostala znova mrkací pannu? A co by z toho měli ostatní?“

No, nebudu vás napínat, o hračky ani o kuchyňské potřeby nešlo. Tohle byl naprosto dokonalý dárek. Jsem díky němu víc na čerstvém vzduchu. Utužím svou fyzickou kondici. A radost z něj mají všichni. Hlavně na chalupě. 

V té krabici byla zbrusu nová štípací sekera. Topůrko má z bílého ořechu. Sedne mi do ruky jako ulitá. Beru ji všude s sebou. A víte co? Říkám jí Hanička. 

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.