Martina Adlerová: Svět se zbláznil

6. červen 2022

Už Shakespeare ústy svého Hamleta prohlašoval, že „vymknuta z kloubů, doba šílí.“ A to bylo na začátku sedmnáctého století. Zajímalo by mě, co by asi říkal dneska.

To by nás musel prohlásit za krále bláznů, a ještě na to konto sepsat dalších pár tragédií.

Stačí nakouknout do virtuálního světa.

Patnáctiletý youtuber předvádí školákům, jak si podat vlastní matku a postavit ji do latě, pokud by snad měla nějaké nemístné požadavky. Třeba kdyby chtěla, aby si uklidil svinčík pod vlastní postelí. 

Další influencer vám ve čtyřech minutách vysvětlí, jak zatočit s učiteli a jak formulovat petici na ministerstvo školství.

Nejvyšší počet lajků má ten, kdo se v přímém přenosu udusí práškovým kakaem.

Dále tu máme mladou celebritu z nějaké reality show, která prodává své vlastní pšouky, zavařené do sklenic od marmelády. Jeden plnotučný prd za tisíc dolarů. To by nebylo to nejhorší. Nejhorší je, že to lidi kupovali. Zmíněná celebrita už jedla jenom luštěniny, aby byla schopna pokrýt poptávku, a pak musela být kvůli zažívacím problémům hospitalizována v nemocnici, kde jí lékaři doporučili změnu stravy.

Doufám, že to pomohlo, a taky doufám, že ona slečna nepodá na doktory žalobu kvůli uniklému zisku.

A co by na to řekl Shakespeare? Nejspíš by k tomu jenom lakonicky dodal: Mít internet, nebo nemít? To je to, oč tu běží…

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.