Martina Adlerová: Slabej kus

13. říjen 2021

Odmalička špatně spím a málo jím. Jak zpívá Hana Hegerová: občas mívám teploty a nekapu ti do noty… Kdybych byla lovecký pes, tak mě nejspíš rovnou vyřadí z chovu.

Vystavení zvěře bych ještě jakžtakž zvládla, ale donášku střeleného kusu by za mě musel udělat někdo jiný. Já bych si lehla vedle mrtvoly a poddala se žalu.

Mezi lidmi to mám trochu jednodušší. Ale jenom trochu. Manžel se mi směje, že dodržuji zásady zdravého životního stylu, jím bílé jogurty a chodím brzy spát, kdežto on si po vepřové se zelím zapálí cigárko… a hádejte, kdo z nás dvou se těší kvalitnímu spánku a bezchybnému zažívání? No jasně že on.

Já jsem prostě slabej kus.

Ve světě psů existují dvě kategorie: show quality - psi určení na výstavy, a pet quality - psi bez výstavních ambicí, vhodní jako mazlíček do rodiny. Obávám se, že pro mě by museli vytvořit ještě kategorii třetí: slabá a divná, anglicky weak freak.

Aspoň něco je na tom ale pozitivní.

Zatímco silní jedinci spí a nabírají energii k dalším výkonům, my slabí za svitu měsíce píšeme. Třeba básně, petice, milostné romány, programová prohlášení, dopisy na rozloučenou…

Nebo takovéhle úžasné rozhlasové sloupky.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související