Martina Adlerová: Oční kontakt

27. září 2021

Možná jste si všimli, že se lidé začínají postupně vyhýbat očnímu kontaktu. Jako mezi predátory: navázat oční kontakt znamená vyzvat soupeře na souboj. Schválně jsem to zkusila.

Jenže v zoologické zahradě se skoro nikdy nedostanete k šelmám tak blízko, aby vás vůbec zaregistrovaly. A na tučňáky to nefunguje, to už vím jistě.

U psů to naopak platí na sto procent, doteď mám modřinu na levém lýtku. Nohavici už jsem si zašila.

A co lidé? Tam je to asi totéž.

Rozhodně to nezkoušejte v podzemní dráze, v tom mraveništi solitérních lovců. V metru se každý odvrací, jako by třeba jen letmý pohled do očí mohl znamenat hozenou rukavici.

Lidé se odvracejí od lidí a v podstatě předstírají, že jsou na celém světě (a v celém podzemí) úplně sami.

Viděla jsem však chlápka, který z nástupiště pozoroval lidi uvnitř vagónu, jako by si vybíral, na koho udeřit. Nechal odjet dvě vlakové soupravy, než byl s výběrem spokojen.

„Copak máš asi za lubem,“ říkala jsem si a nastoupila - plna zvědavosti - spolu s ním. A znovu jsem si potvrdila platnost přísloví našich předků. Nehas, co tě nepálí…

Tenhle chlapík se mi klidně díval do očí. Tak nějak vyzývavě. Byl to revizor. A kdo je v metru zvědavej, bude brzo chudej.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.