Martina Adlerová: Výchova chlapců v Čechách

11. srpen 2021

Omlouvám se za parafrázi Vieweghova románu v názvu dnešního Rozhlasového sloupku, ale lepší mě nenapadl. Řeč tu totiž bude o chlapcích, kterých máme v příbuzenstvu nedostatek.

Já sama jsem sice vyrůstala mezi dvěma bratry, ale pak se to nějak zastavilo. Dlouho to vypadalo, že vymřem po meči. Ale stal se zázrak! Žena bratrance mého manžela povila chlapce. Má velké modré oči a světlé kudrnaté vlásky… jenže se čím dál víc ukazuje, že tento barokní andílek klame tělem.

Odmalinka si hraje nejraději v popelišti u slepic, takže jeho matka ho musí dvakrát týdně zbavovat čmelíků.

Místo tradičních hraček má sekyrku a různé druhy šroubováků. V devíti letech umí sám ulovit, zabít a vykuchat rybu, takže jeho matka se s nějakým mraženým filé k večeři může jít bodnout.

Už teď je všem jasné, že tohle dítě se vymklo kontrole.

K desátým narozeninám si přeje sadu na preparování, což jeho matku vyděsilo natolik, že uvažuje o návštěvě dětského psychologa. 

Nedávno zůstal chlapec poprvé sám doma. Rodiče šli do divadla a vydali jasné instrukce: večeři máš v troubě, pak si vyčisti zuby, převleč se do pyžama a spát.

Když ti bláhovci dorazili domů, našli potomka spícího v zablácené kombinéze před puštěnou televizí, s mastnými drobky na hrudi, s jednou rukou zabořenou do pekáče s kuřetem, který byl zasunutý pod gaučem.

Jeho zoufalá matka už výchovu syna vzdala, tenhle boj prý nemůže vyhrát. Zakoupila preparovací sadu a drží se z chlapcova dosahu.

A já můžu jen dodat: díky bohu za naše holčičky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.