Martina Adlerová: Sebeovládání

3. říjen 2023

Sebeovládání se dneska už moc nenosí. Je to buržoazní přežitek, asi tak jako dechová hudba a rumové pralinky. Máme prý projevovat své emoce, jinak si podle psychologů zaděláváme na pořádný průšvih.

Není nic horšího než potlačený vztek a zazděná agrese!

Měli bychom všichni udělat Coming out a přiznat své pravé pocity. Nejenom ve vztahu k lidem, ale třeba i ve vztahu k jídlu.  

A tak já se přiznám:

V dětství jsem nikdy nedokázala přinést domů z nákupu bochník chleba neporušený. To ta křupavá vypečená kůrka. Ohlodaný pecen jsem vždycky svedla na prodavačku. 

Při konzumaci vanilkové zmrzliny se musím ze všech sil ovládat, abych nemlaskala a nesála jako kojenec.  

A čokoláda? To je kapitola sama pro sebe.

Kdyby někdo někde vytvořil kombinaci vanilkové zmrzliny a mléčné čokolády nejvyšší jakosti, přísahám, že se tam v noci vloupám a pak se nad ránem klidně nechám chytit při činu.

A někteří jsou na tom ještě hůř. 

Nedávno jsem viděla elegantně oblečenou ženu, jak usedá do svého luxusního auta. Po zaklapnutí dveří se z ní stalo zvíře.

Vnořila se do právě zakoupené půlkilové plastové vaničky, ze které si třemi prsty nabírala přímo do úst vepřový prejt. Po příjezdu domů pak asi musí pokaždé manželovi lhát, že ten svinčík v autě udělali opraváři v autoservisu.  

Je vidět, že naše sebeovládání z nás dělá neupřímná individua.

Proto vyzývám všechny: Buďte upřímní! Odhoďte masku falše a konečně si to přiznejte: Vanilková zmrzlina a vepřový prejt je jenom začátek!

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat