Martina Adlerová: Praštěná

17. červen 2022

Jsem praštěná… do hlavy… zeměpisným atlasem. Na zeměpis jsme totiž měli učitelku, která nás za jakoukoliv neznalost trestala úderem do lebky. A že ten školní atlas měl ale tvrdé desky!

Kromě toho, že se mi pomíchaly poledníky s rovnoběžkami a východní šířky se západními délkami, zůstaly mi v tomto předmětu značné mezery. A jinde asi taky.

Ono se to moc nedá, pekelně se soustředit, když se vám nad hlavou vznáší Damoklův meč v podobě tvrdé knižní vazby

Turecko a vůbec celá Arábie pro mě dlouho zůstávaly zeměmi na úrovni Tramtárie, vyskytující se pouze v pohádkách. Dodnes si pletu Arktidu s Antarktidou a vzdálenější exotické destinace setrvávají na úrovni slepé mapy.

Kromě pádné rány vynikala ona pedagožka chováním divoké saně. Ve škole se projevovala jako manželka ředitele, urvaná ze řetězu. V hodinách řvala, až jí na krku nabíhaly žíly, a my čekali, kdy to s ní sekne.

„Jak to ta ženská může vydržet,“ říkala jsem si, když jsem pozorovala, jak jí oči vystupují z důlků a pokožka rudne do odstínu vařené červené řepy. Dávali jsme jí rok, maximálně dva. 

Když jsem ji pak po letech potkala, a ona mě oslovila – normálním hlasem – a dokonce křestním jménem(!), málem to seklo se mnou.

Takže ona to přežila bez úhony.

Já jsem na tom o poznání hůř. Pořád se při setkání s ní cítím jako Reykjavík. To je totiž takový nenápadný ustrašený světloplachý brouček.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.