Martina Adlerová: Chlebová polívka

11. duben 2022

Moje mamka vaří skvělou chlebovou polívku. Postup přípravy je velmi jednoduchý: prostě rozvaříte kusy starého chleba, osolíte, okmínujete… a máte po starostech.

Podpoříte své zdraví, a ještě ušetříte. Je to totiž levné, výživné a syté. A musím upřímně přiznat, že mi to nechutná.

Jenže na této planetě existují lidé, kteří se živí tím, co vyhrabou v odpadovém kontejneru. Jsou tu lidé, kteří chodí pro pitnou vodu několik kilometrů, každý den, i když je bolí břicho nebo mají horečku. 

Lidé, kteří ztratili svou vlast i rodinu, a teď přežívají v plechových boudách nebo ve stanech na okrajích cizích měst. Lidé, kteří počítají s tím, že se možná nedožijí zítřka.

A my - Středoevropané - si stěžujeme na počasí, na vysoké daně, na omezené možnosti cestování v době pandemie. Nelíbí se nám politika, nadáváme na hromadnou dopravu, a když jsme půl dne bez proudu, můžeme se zbláznit.

Pravděpodobně se máme skvěle. A vůbec si to nezasloužíme. Možná prostě nastal čas se změnit. Přestat se cpát v Mekáči a ušetřené peníze poslat těm, co je potřebují víc.

Možná prostě nastal čas na chlebovou polívku.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Nápisy

    Mám ráda nápisy a většinu z nich si pamatuju. Některé si dokonce zapisuju. Baví mě jejich formulace a poselství. I to, co se skrývá za nimi.

  • Martina Adlerová: Štuclík

    Pamatujete si na štuclík? Kožešinový tunel zavěšený kolem krku, ve kterém si ruce hověly jako v pokojíčku. Samozřejmě pouze pro ty movité. 

  • Martina Adlerová: Pondělí

    A zas je ráno. Rozloupnu oči a na moment se konejším představou, že je možná neděle, slaďoučká voňavoučká neděle s pečenými buchtami a chvilkou poezie.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.