Martina Adlerová: Štuclík

18. březen 2022

Pamatujete si na štuclík? Kožešinový tunel zavěšený kolem krku, ve kterém si ruce hověly jako v pokojíčku. Samozřejmě pouze pro ty movité.

Mně ho ušila maminka, z červeného plyše, kterému říkala leskymo. Ruce se tam hřály pěkně jedna o druhou a byla v tom mnohem větší pohoda a útěcha než v neosobních rukavicích, které si hrají každá na vlastním písečku.

Možná se dneska už nevyrábí. Škoda, protože štuclík zlepšuje náladu. A je možné ho nosit jenom proto, aby se člověk cítil líp. 

Každý máme takový štuclík, kam si zalézáme, když nám není dobře, když se nedaří a všechno jde šejdrem.

Já si v poslední době představuju, že mám někde na severu u jezera srub, kde žiju trvale udržitelným životem. Každé ráno si zaplavu ve studené vodě a pak šlapu tři kilometry do nejbližší vsi pro čerstvý chleba. Prohodím pár slov s pekařem Olafem a po cestě zpátky si natrhám borůvky. Zbytek dne si na prosklené verandě čtu knihy o severské mytologii, chodím po lese, a taky připravuju dřevo na zimu.

Je mi jasné, že v realitě by bylo všechno úplně jinak. Nejspíš bych se po cestě do vsi ztratila, při řezání motorovou pilou bych si uřízla dva prsty a na samotě u jezera bych umřela strachy.

Ale jako představa to není špatné, zvlášť když vás přepadnou civilizační chmury. Když je mi zle, přehodím v hlavě výhybku a hup do štuclíku. Skandinávie.

A jaké štuclíky máte po ruce vy?

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Pondělí

    A zas je ráno. Rozloupnu oči a na moment se konejším představou, že je možná neděle, slaďoučká voňavoučká neděle s pečenými buchtami a chvilkou poezie.

  • Martina Adlerová: Fenomén železnice

    Baví mě jezdit vlakem. Už jako dítě jsem se těšila na mašinku a dneska jezdím tímhle dopravním prostředkem docela často. V mnoha ohledech se totiž podobá jízdě života.

  • Martina Adlerová: Plán B

    K posledním Vánocům jsem dostala lahvičku na rum, takovou tu malou placatici s nálepkou, která velikými tiskacími písmeny hlásá do okolního světa: PLÁN B.