Martina Adlerová: Plán B

16. únor 2022

K posledním Vánocům jsem dostala lahvičku na rum, takovou tu malou placatici s nálepkou, která velikými tiskacími písmeny hlásá do okolního světa: PLÁN B.

Znamená to snad, že Ježíšek ví, co se mi děje v hlavě? Jakože když všechny pracně budované plány selžou, vždycky ještě můžu sáhnout po sklence s džinem?

Vlastně to vidíme všude kolem sebe: ve filmech, v reklamách, borci v drahém obleku si nalévají do broušených skleniček tu nejdražší whisky, přístavní dělníci si polévají montérky vyčpělým pivem, a kdo nezažil rvačku před nočním barem, jakoby nežil.

Alkohol číhá všude. A teď dohnal i mě v podobě placaté lahvičky pod vánočním stromkem. Tu prý s sebou můžete nosit kamkoliv, říkal Ježíšek.

Takovou placatku znám akorát z večerníčku o Krakonošovi, jak vždycky hajnej zalovil v náprsní kapse svého ošuntělého kabátu a vytáhl na denní světlo lahvičku, aby si užil svoji „kápku“, jak tomu říkal.

Ne že bych považovala onoho večerníčkového hajného za opilce, ale často mě napadá, co asi vede lidi k alkoholismu. Jestli je to nějaká vědomá potřeba vyčistit si hlavu tím nejhorším způsobem, nebo spíš podvědomá touha uniknout realitě. Možná obojí.

A teď to čeká i na mě. Potom mi ale došlo, že se to nestane. Nepůjde to realizovat. Můj plán B nevyjde. Z jednoho prostého důvodu. Dámské kabáty totiž nemají náprsní kapsu.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Novoroční předsevzetí

    Lidé si dávají různorodá předsevzetí, někdo chce zhubnout a zbohatnout, někdo vystoupit z kategorie „věčný začátečník“, ať už se to týká angličtiny, nebo navazování vztahů.

  • Martina Adlerová: Sladké sny

    Myslím, že výzkumu snů by se mělo více věnovat. Když máme Úsek rozvoje podmořského života a Oddělení pro výzkum mimozemských aktivit, měla by být i Sekce pro výzkum snů.

  • Martina Adlerová: Změny

    Emil Zátopek prý řekl, že stav není zlý. Zlá je změna. Tak s tím souhlasím. Změny jsou vždycky k horšímu. A neplatí to jen při maratónu.