Luboš Dvořák: O Václavech

28. září 2018

Letošní svatý Václav vyšel na pátek a vzhledem k tomu, že v den českého patrona slavíme státní svátek, jsem přesvědčen, že nejcennější devizou toho jména je prodloužený víkend. Alespoň ve svém okolí slyším, jak rodiny plánují výlety, na které vyrazily už včera.

Václav je jméno tradiční, ba starosvětské, jeho nositeli byli a jsou slavní umělci, třeba spisovatel Václav Kaplický, který se narodil a žil v Táboře, herec Václav Postránecký nebo legendární zpěvák Václav Neckář.

Stejné křestní jméno dali rodiče dvěma českým prezidentům: Havlovi a Klausovi. Jak těmto dvěma asi doma říkali? Vašku? Vašíku? Vašíčku? Vášo? Venco? Venouši? Venoušku? Véno? Vendo? Váco? Vacku?

Spojení Vašek Havel jsme použili mockrát, dalo by se říct, že zlidovělo, ale slyšeli jste někdy někoho říct Vašek Klaus? Já ne. Ke druhému českému prezidentovi patří Václav, ale možná se pletu.

Možná, že máte stejně jako já svátek svatého Václava spojený s příjemným počasím. Loni i předloni bylo v Českých Budějovicích 21 stupňů, v roce 2011 ještě o stupeň více. Velké václavské teplo zažili naši předci v roce 1874, tehdy v pražském Klementinu naměřili 26,3 stupně Celsia.

Ostatně jedna z pranostik říká, že kolem svatého Václava nové léto nastává. Kdysi se v tento den vyrovnávaly dluhy, splátky či pachtovné a za časů roboty se odváděly dávky.

V zámoří mě šokovalo chování amerických dětí a jejich rodičů

Vzteklé dítě, vzdor, naštvané, agresivní

Když jsem poprvé mohla vycestovat do zámoří, setkala jsem se se spoustou věcí, které mne nadchly, udivily nebo i šokovaly… Mimo jiné třeba chování amerických dětí a jejich rodičů.

Pokud znáte písničku Věřitelé skladatele Karla Svobody a textaře Zdeňka Borovce z muzikálu Monte Cristo, možná se vám vybaví závěrečná slova: Mí zlatí hoši, to vám Véna písk.

U nás v Jihočeském kraji můžete vyrazit na svatováclavské slavnosti, a to do Českého Krumlova nebo do Plané nad Lužnicí. Jako Táborák to mám blíž do Plané, kde mě možná přiláká sobotní program v obnoveném zámeckém parku na Strkově.

Určitě tam přijde pobýt řada Václavů. V celém Česku se tak jmenuje 123 927 mužů a jedná se o 16. nejčastější jméno.

Pokud do Plané vyrazím, zabroukám si v duchu písničku skupiny Saze s rozverným textem: „Václava mám nejradši, tomu žádnej nestačí, Václava mám nejradši, protože je kus. Když se Václav zasměje, ohýbaj se koleje.“ Tak pěkné jmeniny, Vencové!

Spustit audio

Související