Lidé v Táboře vybírají nejvýznamnější osobnosti města. Zatím vedou Křižík a Žižka

10. září 2019 09:35

Dvanáct nejvýznamnějších osobností města můžou vybrat obyvatelé Tábora. Zájemci anketu najdou na webu města. Radnice ji spustila u příležitosti nadcházejícího výročí 600 let od založení Tábora.

„Naším cílem je vybrat dvanáct osobností, jako je měsíců v kalendářním roce. Každou vybranou osobnost potom chceme oslavit příští rok, kdy si budeme v Táboře připomínat 600 let od založení, to znamená jeden měsíc – jedna osobnost z top dvanáctky,“ potvrzuje mluvčí města Luboš Dvořák.

Podle něj účastníci ankety mohou volit mezi 24 osobnostmi. Na jejich výběru město spolupracovalo s historiky Husitského muzea

Anketa mezi lidmi vzbudila zájem. Zapojil se do ní i místní patriot Jan Čulík. „Je tam spousta různorodých osobností a jde vybrat výrazné Táboráky. Já musím propagovat Karla Thira, který věnoval obrovské množství svého času historii Tábora, napsal mnoho knih, třeba Staré domy a rodiny táborské,“ říká.

Anketu zaznamenal i herec Vojta Morava. Na rozdíl od řady jiných lidí se jí ale odmítá zúčastnit. „Nevím, myslím, že máme ještě spoustu jiných Táboráků, kteří by si zasloužili být ve výběru, třeba umělců,“ vysvětluje.

Čtěte také

Mluvčí města Luboš Dvořák přiznává, že výběr osobností nebyl jednoduchý. „Chtěl bych zdůraznit, abychom to nebrali úplně vážně. Je to sice oficiální anketa, ale zároveň je to taky zábava,“ komentuje.

Radnice podle něj chtěla, aby ve výběru byly opravdu známé osobnosti. „Samozřejmě tam nemohl chybět vojevůdce Jan Žižka, máme tam manželku prezidenta Edvarda Beneše Hanu Benešovou, sochaře Františka Bílka, zakladatele skautingu v Táboře Emanuela Chalupného nebo významného architekta Theodora Petříka,“ vyjmenovává.

Nejvíce hlasů zatím v anketě získal vynálezce František Křižík. Na druhém místě je vojevůdce Jan Žižka, třetí příčka zatím patří hudebnímu skladateli Oskaru Nedbalovi a čtvrtý je herec Jiří Hrzán. Lidé se ankety mohou zúčastnit až do konce září.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související